Hlavní obsah

Byla by to první vražda soudce v Česku, zní z justice po nálezu Studničkova těla

Právo, Josef Koukal

Byl-li ostravský trestní soudce Miloslav Studnička zavražděn, jde nejspíš o první vraždu soudce v historii českého soudnictví. Ovšem i v případě, že by policie nakonec případ uzavřela jako sebevraždu, šlo by o naprosto výjimečný případ.

Foto: Adolf Horsinka/MF DNES/Profimedia

Soudce Miloslav Studnička.

Článek

„Žádný případ, kdy by byl u nás soudce zavražděn, osobně nepamatuji,“ řekl Právu prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník. A stejně hovořili i ostatní oslovení lidé z justice. „Ani nejdéle sloužící pracovníci ministerstva si nevybavují případ vraždy soudce,“ konstatovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

Novopečený ministr Pavel Blažek vydal v pondělí odpoledne k případu stručné prohlášení. „Doufám, že k tomu nedošlo kvůli tomu, že byl soudcem. Pokud by byl zavražděn kvůli tomu, jak soudil, byla by to tragédie a velká ztráta pro českou justici,“ uvedl ministr.

Násilná smrt soudce vždy vyvolává dohady, zda nesouvisí s některým z případů, v nichž rozhodoval. Studnička se léta zabýval násilnou kriminalitou a mnohé pachatele posílal do vězení na déle než dvacet let.

Zatím "jen" sebevraždy a nehody

Sebevraždou ukončil svůj život letos v lednu brněnský soudce Jiří Stýblo (43). Kolegové ho našli oběšeného na klice v kanceláři Krajského soudu v Brně. Také on řešil závažné kauzy, za jeho odchodem zřejmě stály osobní problémy.

V květnu 1997 spáchal ve vazební věznici v Ostravě sebevraždu předseda senátu zdejšího krajského soudu Bedřich Feber (55). Čelil obvinění z úplatkářství.

O možném vražedném útoku se spekulovalo i v případě smrti předsedy senátu Krajského soudu v Plzni Zdeňka Minaříka (59). V lednu 2008 ho na silnici mezi Plzní a Zálužím přejelo auto. Policie případ uzavřela jako nešťastnou náhodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám