Hlavní obsah

Odvolací soudce pro Bártu a Škárku vybral počítač

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V údajné korupční kauze poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky už je jasné, kdo rozhodne o jejich dalším osudu. Pražský městský soud určil v těchto dnech senát, který bude v odvolacím řízení řešit případnou vinu a trest obou někdejších přátel z vládních Věcí veřejných. Případ však nedostal na starosti nikdo z mediálně známých městských soudců ani žádný místopředseda tohoto soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (vpravo) se svým právníkem Oldřichem Chudobou.

Článek

„Podle rozvrhu práce byl spis automatickým počítačovým systémem přidělen tříčlennému senátu soudců, který jako předsedkyně vede Jarmila Löffelmannová,“ řekla v pondělí Právu mluvčí soudu Martina Lhotáková. Doplnila, že společně s Löffelmannovu by o Bártovi se Škárkou měli rozhodovat ještě soudci Alena Makovcová a Václav Kašík.

Všichni nyní zkoumají spis i s odvoláním obou mužů a státní zástupkyně. Termín veřejného zasedání zatím soud nevyhlásil.

Přestože senát Löffelmannové není, co se týká jmen, příliš známý, ona sama má už za sebou několik zajímavých kauz.

Místo vězení podmínka

Loni v prosinci například odvolací soud vedený JUDr. Löffelmannovou výrazně zmírnil trest bývalému vedoucímu odboru dopravních přestupků pražského magistrátu Zbyňku Bernatovi.

Ten původně dostal za korupci a účast na ovlivňování vyšetřování dopravních nehod čtyřleté vězení, zmíněný senát mu ale nakonec uložil pouze dvouletou podmínku.

V případě bývalého šéfa pražského policejního oddělení Zahradní Město Luboše Čížka dokonce Löfellmannová s dalšími dvěma odvolacími soudci zrušili policistovu podmínku za machinace s přidělovanými odměnami a prohlásili, že jeho jednání nebylo trestným činem.

Předloni zase její senát potvrdil vysoký osmiletý trest lékaři, který prodal ve své lékárně enormní množství (šest miliónů tablet) léku Nurofen, z něhož se vyrábí pervitin.

V roce 2006 senát vedený Löfellmannovou o rok zpřísnil původní tříletý trest pro bývalého příslušníka StB Zbyňka Dudka, který v rámci akce Asanace v 80. letech mučil podle rozsudku dva odpůrce komunistického režimu, aby je donutil k emigraci.

V odvolacích senátech zasedají vždy jen profesionální muži a ženy v taláru, zatímco v prvoinstančních je soudcem z povolání pouze jeho předseda. Nejinak tomu bylo i v Bártově a Škárkově hlavním líčení, které vedl u soudu v Praze 5 soudce Jan Šott, zatímco jeho přísedící byly ženy tzv. z lidu. Tento senát uložil Škárkovi tříleté vězení za přijetí úplatku a Bártovi osmnáctiměsíční podmínku za podvod. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám