Hlavní obsah

Soud znovu projednává nehodu Dary Rolins, při níž zemřel člověk

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 2 se v pondělí vrátil k případu dva roky staré dopravní nehody zpěvačky Dary Rolins (39). Kauzu bude projednávat nová soudkyně Daniela Reifová, její předchůdkyni Zuzaně Zápalkové byl případ odňat kvůli podjatosti. Většina důkazů opatřených v prvním líčení zůstavá v platnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dara Rolins přichází k soudu.

Článek

Na úvod pondělního líčení obě strany prohlásily, že nebudou trvat na kompletně novém procesu. Většina důkazů opatřených v prvním hlavním líčení tak zůstává v platnosti. Obhájce Rolinsové Robert Vladyka bude podle vlastních slov žádat pouze dovyslechnutí jednoho ze znalců z oboru dopravy. Další návrhy na dokazování možná zaznějí odpoledne.

V budově soudu jsou přítomni také znalci z brněnského Ústavu soudního inženýrství, kteří zpracovávali revizní znalecký posudek k již zpracovaným dobrozdáním. Soud má totiž k dispozici už celkem čtyři posudky, z nichž každý líčí nehodu poněkud jinak.

Rolinsová se v pondělí k soudu dostavila v tmavých brýlích, které však po odchodu fotografů ze soudní síně odložila. V průběhu jednání byla mírně nervózní, pohrávala si se šperky a popíjela vodu z petlahve.

Rolins se údajně dostatečně nevěnovala řízení

Nehoda se stala předloni v červnu na okraji Šáreckého údolí v Praze. Rolins zde na úzké silnici srazila 63letého motocyklistu, který na následky zranění zemřel. Podle své výpovědi, ale i mínění soudních znalců nejela v tu chvíli více než čtyřicítkou, před jízdou, jak ověřila policie, nepila alkohol.

Obžaloba ji přesto viní, že nedostatečně sledovala situaci na silnici, a tudíž se dopustila usmrcení z nedbalosti. Těsně před srážkou totiž podávala láhev s čajem své tříleté dceři. Hrozí jí až šest let vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Darina Rolins u soudu.

Námitku podjatosti proti Zápalkové podala právě Rolins, která se domnívá, že soud ignoroval či bagatelizoval důkazy svědčící v její prospěch. Zápalková se sama vyloučit odmítla, Rolins však podala stížnost k nadřízenému Městskému soudu v Praze a ten soudkyni skutečně vyloučil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám