Hlavní obsah

Bývalý šéf plzeňských strážníků přišel o vysokoškolský titul

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Někdejší velitel plzeňské městské policie Luděk Hosman přišel o svůj bakalářský titul, který získal údajně neoprávněně na plzeňských právech. Západočeská univerzita (ZČU) mu diplom zrušila teprve nyní, kauzu pochybných titulů přitom oficiálně uzavřela přesně před rokem. Loni 1. července univerzita oznámila, že zrušila celkem dvanáct diplomů devíti absolventům. Nebyla to pravda.

Foto: Petr Eret, ČTK

Sedm let stará bakalářská práce šéfa městských strážníků v Plzni a absolventa místních práv Luďka Hosmana (vlevo) se ve většině textu zcela shoduje s o rok starší prací jeho bývalého nadřízeného.

Článek

Případ Hosman – ten v roce 2002 z větší části opsal svoji bakalářskou práci ze staršího díla svého kolegy – měl být jeden z nejjasnějších, dořešit se jej ale podařilo až teď.

„ZČU v pátek 29. června odeslala poslední z celkového počtu dvanácti usnesení o zrušení vysokoškolských diplomů,“ řekla Právu mluvčí univerzity Kamila Kvapilová. Proč to trvalo tak dlouho? „Advokát v tomto případě ještě požadoval provést další důkazy, s nimiž se ZČU musela vypořádat,“ vysvětlila Kvapilová.

Hosmanův právník Radek Ondruš odmítl, že by se tuto kauzu pokoušel zdržovat.

„Nijak jsem do toho nezasahoval, nechal jsem to volně plynout,“ podotkl Ondruš a dodal: „Pokud byl panu Hosmanovi skutečně zrušen diplom, odvoláme se k ministerstvu školství a zároveň podáme žalobu.“ Podle ZČU není odvolání v této záležitosti možné.

Rekordman se brání

Proti zrušení diplomu se zatím soudně brání jen jediný z dotčených absolventů – Jan Harangozzo. Podle univerzity zvládl vystudovat pětiletý magisterský obor za rekordních dva a půl měsíce, přes prázdniny v roce 2005. I jeho zastupuje Radek Ondruš.

„Jedna žaloba v jeho věci je na Krajském soudu v Plzni, ta je pozastavená, a další leží u Městského soudu v Praze. Není vyloučené, že rozhodnutí padne až za několik let,“ uvedl Ondruš. Podle něj neměla univerzita právo diplom rušit tak dlouho po jeho vydání.

„Kdyby to bylo možné, otevřeme Pandořinu skříňku. Pak by bylo možné zpětně rušit řadu dokumentů, včetně třeba osvědčení o státním občanství nebo některé stavební akty,“ upozornil Ondruš.

Policie pátrá dál

Skandály na plzeňských právech vypluly naplno na povrch v září 2009. Následně odstoupilo vedení fakulty a podezřelá studia začala prověřovat rektorská komise. Prošetřila stovky případů, jen přehled rychlostudentů dodaný ministerstvem školství obsahoval jména 550 absolventů magisterských a 283 bakalářských studijních programů z let 1994 až 2009.

Kapitola zaměřená na rušení diplomů nyní skončila, někdejší praktiky na fakultě jsou ale ještě stále v hledáčku policie.

„ZČU poskytla policii v této věci součinnost v únoru a březnu, v poslední době nás o nic nepožádali, ale vyšetřování ještě není uzavřeno,“ sdělila Právu Kvapilová.

Policie podle ní prověřovala například program celoživotního vzdělávání, spisy studentů i zápisy z různých jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám