Hlavní obsah

Minerální oleje vydávali za naftu, stát připravili o více jak 100 miliónů

Kriminalisté začali stíhat osm lidí, kteří podle nich dováželi do Česka minerální oleje a prodávali je jako motorovou naftu. Státu však neodváděli spotřební daň ani DPH, uvedl v pátek mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Policisté podle něj prozatím zjistili škodu přes 30 miliónů korun, nakonec však přesáhne 100 miliónů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

ilustrační foto

Článek

Policie skupinu obvinila z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. V případě pravomocného odsouzení až desetiletý trest vězení. Soud všech osm stíhaných poslal do vazby.

Obvinění podle Ibeheje vozili do Česka oleje od března 2010 do prosince loňského roku. Dováželi je z Rakouska a Německa.

"Celý případ v srpnu 2010 rozpracovaly orgány celní správy. Následně vznikl společný tým celníků a kriminalistů," uvedl mluvčí. Tento týden policie a celní správa skupinu zadržela. Následně na Mostecku, Chomutovsku a v jižních Čechách provedla několik domovních prohlídek.

"Při operaci BLEND kriminalisté zajistili dva byty, několik miliónů korun v hotovosti a na bankovních účtech, směnky a jeden pozemek, vše v hodnotě cca 15 miliónů korun," dodal Ibehej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám