Hlavní obsah

Protikorupční policie stíhá první firmu, viní ji z krácení daní

Právo, Novinky, Ondřej Kořínek, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Půl roku poté, co začal platit zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, zahájila protikorupční policie stíhání první firmy. Kriminalisté společnost podezírají z krácení daní. Firmě hrozí i zrušení, sdělil Právu mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej. Hlavní organizátor skupinu řídil z vězení.

Foto: Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Policie ČR

Jedno ze zabavených aut.

Článek

Detektivové vyšetřovali podezřelé v operaci Klima od léta roku 2011 pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti. Samotný konec akce se zadržením podezřelých proběhl v úterý 19. června. Detektivové zadrželi čtyři muže a jednu ženu.

„Obvinění patřili do skupiny, která se měla zkrácením DPH a daně z příjmu právnických osob obohatit o minimálně 288 miliónů korun. Kriminalisté navíc zajistili majetek v hodnotě 150 miliónů korun,“ řekl v pátek mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Skupina osob působila v několika obchodních společnostech. Obvinění měli po vzájemné domluvě krátit daň z přidané hodnoty a daň z příjmu právnických osob jedné z těchto společností.

Foto: Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Policie ČR

Zajištěný dům s bazénem.

„Vytvořili si řetězec předstíraných nákupů a prodejů s vystavováním daňových dokladů za fiktivní přijatá a fiktivní uskutečněná zdanitelná plnění,“ popsal Ibehej s tím, že mezi zadrženými byl i daňový poradce a právník. Skupina předkládala daňovému úřadu daňové přiznání s nepravdivými údaji a tím se obohatila o nejméně 228 miliónů korun.

„Hlavním organizátorem, bez jehož pokynů se neobešel ani jeden z členů skupiny, měl být podle detektivů osmatřicetiletý Čech, který se v současné době nachází ve výkonu trestu odnětí svobody pro obdobnou trestnou činnost,“ konstatoval mluvčí.

Tento muž řídil skupinu na svobodě, a jakmile byl uvězněn, dále řídil skupinu z vězení. Při řízení spolupracoval s třiatřicetiletým mužem, který za ním docházel do vězení a předstíral, že je jeho obhájce. Ten předával rozkazy podřízeným.

Foto: Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Policie ČR

Zabevené audi.

Do krácení daní byl zapojen i pětapadesátiletý muž, který pro skupinu pracoval jako daňový poradce a pomáhal nelegálně optimalizovat daňová přiznání, aby u skupinou ovládaných obchodních společností vznikla minimální daňová povinnost.

Kriminalisté také využili nového právního institutu a zahájili stíhání právnické osoby, to umožnilo zadržet majetek v hodnotě 150 miliónů korun. Mezi zabavenými věcmi nechyběly nemovitosti, luxusní motorová vozidla, peníze v hotovosti a na účtech a dále pohledávky.

Foto: Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Policie ČR

Množství peněz, které detektivové nalezli.

„Dva obvinění se pod tíhou důkazů k trestné činnosti plně doznali. Trestní stíhání čtyř obviněných je vedeno na svobodě, jeden obviněný je ve výkonu trestu odnětí svobody pro obdobnou trestnou činnost. V případě pravomocného rozsudku všem obviněným hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let,“ uzavřel Ibehej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám