Hlavní obsah

Soud potvrdil sociální pracovnici podmínku, neodhalila týrání Dominika

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Marně se snažila odvolací senát brněnského Krajského soudu přesvědčit o své nevinně bývalá sociální pracovnice Eva Babičková, které měla od října 2008 do září 2009 na starosti rodinu, kde rodiče tehdy týrali sedmiletého Dominika. Brněnský Městský soud ji už potrestal podmíněným trestem v trvání šesti měsíců s odkladem na rok a půl. Odvolací soud tento verdikt ve čtvrtek potvrdil. Podmínku už dříve dostala za stejné pochybení i další sociální pracovnice Lea Petříčková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eva Babičková (vpravo) se svou obhájkyní před jednáním soudu.

Článek

Podle obžaloby Babičková velmi dobře věděla, že rodiče Dominika byli už dříve odsouzeni za týrání starších dětí, a nad rodinou byl proto vysloven soudní dohled.

„Důsledně neplnila své povinnosti, neprováděla potřebné návštěvy, nereagovala ani na zprávy školy a týrání si za své povrchní návštěvy ani nemohla všimnout. Svou práci prováděla jen od stolu. Pro to, aby zjistila, jak se to dítě má, neudělala prakticky nic,“ upozornila státní zástupkyně. Babičková totiž přes veškeré indicie do rodiny zavítala za necelý rok jen jednou, její předchůdkyně měla přitom rodinu pod pečlivým drobnohledem.

Najednou jsem čarodějnice

„Dominik byl sice drobné postavy, ale jinak na něm nebylo nic, co by mě upozornilo na týrání. Hned po nástupu jsem s ním byla na policii kvůli trestnímu oznámení, které na jeho rodiče podala má předchůdkyně. Policie ale věc odložila. Pak jsem ho sledovala ve spolupráci se školou. Celý život jsem dělala tuhle práci a nikdo si na mě nikdy nestěžoval. Teď jsem najednou čarodějnice a hydra. Za to, co se stalo, necítím ani žádnou morální zodpovědnost,“ prohlásila Babičková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lea Petříčková na sobě nedávala znát žádné emoce.

„Řadový sociální pracovník nemá v rámci pracovní činnosti vymezeno, co konkrétně ve vztahu k rodině má dělat. Proto lze těžko mojí klientce vyčítat, že nekonala něco, co nebylo přesně vymezeno,“ zvolila poněkud podivnou obhajobu Babičkové advokátka. „Byla jsem tam jen na brigádě, nechtěla jsem Dominikovi ublížit tím, kdybych s ním navázala vztah a za pár měsíců by si musel zvykat na někoho jiného,“ přisadila si Babičková.

Soud ale takové námitky smetl rozhodně ze stolu. „Nekontaktovala Dominika, nijak nezajišťovala jeho ochranu, přestože měla dost podkladů o tom, aby činila. Měla zprávy lékařky, školy, sousedů a přesto nekonala. Zcela rezignovala na samou podstatu sociální práce,“ vysvětlil verdikt soudce Petr Hlavina.

Dominik byl dlouhodobě týrán vlastními rodiči hladem, připínáčky v botách, bitím a dalšími fyzickými tresty. Když se na jeho případ na jaře 2010 přišlo, byl ve svých sedmi letech extrémně podvyživený, vážil pouhých 13,5 kilogramu, tedy asi jako tříleté dítě. Soud za týrání vyměřil jeho rodičům 6 a 6,5 roku vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám