Hlavní obsah

Policejní exšéf kolegům sprostě nadával, když provedli domovní prohlídky

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Pět osob stojí před plzeňským soudem, který projednává případ neoprávněného přístupu do policejních databází. Obžalovaní měli shromažďovat informace o úřednících, kteří rozdávali pokuty za nelegální ukládání odpadu podnikateli Danieli Štěrbovi. Odposlechy odhalily, jak exšéf policie Václav Čechtický sprostě nadává.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Bývalý detektiv protikorupční policie Jiří Vrba (vpravo) před soudem

Článek

Je polovina února 2009 a do rodinného domku bývalého policisty Jiřího Vrby z plzeňské expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality přicházejí s příkazem k domovní prohlídce detektivové z policejní inspekce. Podezírají ho, že obchoduje s citlivými údaji z interní databáze ministerstva vnitra.

Jakmile šťára skončila a inspekce si z domu odvezla počítač a další materiály, Vrba okamžitě žhaví telefon a o zátahu informuje své známé a také policisty, kteří byli později společně s ním obviněni z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněného nakládání s osobními údaji. A právě odposlechy telefonních hovorů nechal ve středu přehrát plzeňský soud jako jeden z důkazů, o které se opírá obžaloba.

Nemají jiný ptáčky, který by chytli do klecí, tak ti parchanti udělají zločince z tebe
Václav Čechtický

Mezi prvními, které Vrba po odchodu inspekce z jeho bydliště kontaktoval, byl bývalý šéf finanční policie v Plzni Václav Čechtický. „U mě právě dělali domovní prohlídku,“ hlásí mu Vrba do telefonu. Čechtický překvapeně odpovídá: „Kecáš. Děláš si pr. . . Kdo si takovou píč. . . vymyslel?“ A Vrba pokračuje: „Je to fakt, projeli mi celej barák. Napsali mi tady, že jsem měl někomu předávat nějaký osobní údaje. Našli u mě šest lustráků,“ pokračoval Vrba. Na to Čechtický reaguje slovy: „To jsou čů... Nemají jiný ptáčky, který by chytli do klecí, tak ti parchanti udělají zločince z tebe.

V jednom z největších případů zneužití policejní databáze je obžalováno pět bývalých i současných policistů a jeden civilista. Podle státního zástupce policisté shromažďovali informace o zaměstnancích státní správy, kteří se zabývají agendou ochrany životního prostředí. „Horké“ zboží obsahující osobní údaje těchto úředníků, jejich bydliště, případně prohřešky z minulosti si měl objednat podnikatel Daniel Štěrba, který od nich dostával miliónové pokuty za nelegální ukládání odpadu.

Podnikatel Štěrba je ve vazbě za přípravu vraždy manželky

Získané informace chtěl Štěrba, který je v současnosti ve vazbě pro podezření z přípravy vraždy své exmanželky, zřejmě použít k tomu, aby nepohodlné úředníky mohl diskreditovat.

Hlavní roli hraje právě Vrba, který fungoval jako prostředník mezi Štěrbou a policisty, kteří úředníky lustrovali. Štěrba v této souvislosti kontaktoval Vrbu poprvé v květnu 2008. „Měl bych pro tebe takovou zakázku,“ říká mu do telefonu. „Fajn. Domluvíme se osobně,“ odpovídá Vrba.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Podnikatel Daniel Štěrba čeká v budově soudu na rozhodnutí o vazbě.

Po jejich schůzce kontaktuje Vrba plzeňského kriminalistu Jiřího Liesera a domlouvá si s ním schůzku. Den po ní Lieser společně s dalším policistou Janem Jelínkem lustrují úředníky státní správy, se kterými má Štěrba co do činění. Poté Vrba posílá Štěrbovi esemesku: „Mám pro tebe připravené požadované údaje.“ Po domovní prohlídce také Vrba ihned Štěrbu varuje. Proces s Vrbou a dalšími obžalovanými policisty, který trvá už rok, bude pokračovat až na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám