Hlavní obsah

Dvakrát po kamarádovi vystřelila a pak propukla v pláč

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Život se s Markem Křečkem z malé vesničky na jihu Plzeňska nijak nemazlil. Narodil se s vrozenou vadou dolních končetin, a aby mohl vůbec chodit, musel podstoupit náročnou operaci. Vyučil se kuchařem, ale pracovat v kuchyni mu lékaři kvůli stále se zhoršující hybnosti zakázali. Následoval rozchod s přítelkyní a pád na samé dno.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Když už to vypadalo, že se 38letý invalidní důchodce dostal z nejhoršího, přišla další rána od člověka, od kterého to vůbec nečekal. Loni v červnu po něm vystřelila z pistole kamarádka, které pomáhal v domácnosti, venčil jí psa, nakupoval a vařil. Dvě kulky ho zasáhly z bezprostřední blízkosti, jako zázrakem ale přežil. V pondělí se měl Marek Křeček u plzeňského soudu postavit střelkyni znovu tváří v tvář a svědčit proti ní. Třiačtyřicetiletá Jana Puchtová ale k jednání nepřišla.

Musím brát život s humorem, jinak bych se zbláznil.
Marek Křeček

„Je na tom psychicky špatně. Celou noc zvracela a ráno šla k lékaři,“ omlouval ženu obžalovanou z těžké újmy na zdraví její obhájce.

Přes všechna prožitá utrpení působí Marek Křeček vyrovnaně. „Co mně zbývá. Musím brát život s humorem, jinak bych se zbláznil,“ říká muž v rozhovoru se zpravodajem Práva na chodbě soudní budovy. Druhým dechem ale přiznává, že ho od té události se střelbou drží nad vodou psychiatři. Osudný den si pamatuje do detailu. „Pomáhal jsem její dceři rozvážet reklamní letáky. Pak jsme společně zašli za Janou do bytu na kafe. Ležela na gauči. Pak se zvedla, sáhla pod polštář a v ruce se jí blýskla pistole,“ vzpomínal Křeček na okamžiky před střelbou.

Stačil už jenom říci něco v tom smyslu, co s tím hodlá vyvádět, a pak se ozvala první rána. „Hned vzápětí vystřelila znovu, to už jsem klesl k zemi. Ještě si vybavuji, jak jí mladá vytrhla pistoli z ruky. Pak se svalila na postel a začala brečet,“ líčil muž dramatické okamžiky.

Probral se pak až po operaci v nemocnici. „Doktoři mi řekli, že při mně museli stát všichni svatí. Měl jsem velké štěstí, že kulky minuly životně důležité orgány. Jenže pak jsem se z toho sesypal.

Je schopen odpustit

I přesto všechno je ochoten své kamarádce, se kterou se znal pět let, odpustit. „Potom, co jsem se vrátil ze špitálu, mi volala a moc se omlouvala. Prý byla v agónii po prášcích a nevěděla, co dělá. Já bych jí i prominul, ale moji rodiče určitě ne,“ pokračoval muž.

Osobnímu kontaktu se ale zatím brání. „Já bych se s ní rád sešel, ale cítím takový odstup a trochu i strach, aby se něco podobného neopakovalo,“ uzavřel Křeček.

Stíhaná žena držela v době střelby zbraň legálně. Pořídila si ji jako ochranu proti vymahačům dluhů. Ti za ní chodili kvůli manželovi, který sedí ve vězení kvůli podvodům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám