Hlavní obsah

Třináctičlenný gang prodejců zbraní stanul před soudem

Právo, koc
Teplice

Teplický soud se v pondělí začal zabývat rozsáhlým případem obchodování se zbraněmi, do kterého bylo zapojeno třináct mužů. Sedmi z nich hrozí za nedovolené ozbrojování v organizované zločinecké skupině až desetileté tresty vězení.

Foto: Karel, Právo

V jednací síni jsou jako předmětné důkazy také některé zbraně, se kterými gang obchodoval.

Článek

Skupinu podle obžaloby vedli Makedonci, bratři Ismail a Dželal Ljatifi, žijící v Teplicích. Později se k nim zřejmě přidal Zdeněk Votava, který v minulosti pracoval jako zbrojíř u městské policie v Krupce na Teplicku.

Kriminalisté zdokumentovali, že prodali zájemcům nejméně 18 krátkých samopalů vzor 61 "Škorpion", jednu armádní pistoli a kompletní kulomet vzor 59 i s nábojovým pásem. Skupina překupníků si podle vyšetřovacího spisu na opravy zbraní najímala zbrojíře, kteří oddělovali zavařené díly a navíc vyráběli tlumiče.

Zbrojíři byli vesměs muži ve věku kolem šedesáti let, kteří zbraně zprovozňovali v domácích dílnách. Dva nejaktivnější podle policie bydleli ze severu Čech, mezi obžalovanými je ale i důchodce z Veselí nad Moravou a dělník z Jihlavy.

Policisté fingovali nákup škorpionů

O gang se v roce 2010 začali zajímat policisté, kteří si sami několik "škorpionů" fingovaně nakoupili. Největší zdokumentovaná zakázka z února 2011 obnášela dvanáct zbraní: deset škorpionů, jeden za 38 tisíc korun, jeden kulomet za 40 tisíc a jednu pistoli za 15 tisíc korun. Votava s maskovaným policistou údajně hovořil i o dodávce dalších 100 samopalů, k tomu už ale kvůli zatčení nedošlo. Při domovních prohlídkách se pak našlo mnoho nábojů i dalších zbraní, zčásti znehodnocených, zčásti funkčních.

Za přísných bezpečnostních podmínek stanulo před soudem sedm obžalovaných. Zbývajících pět odsoudil soudce Miroslav Čapek trestním příkazem. Všichni dostali podmíněné tresty od 6 měsíců do jednoho roku s odkladem na jeden až tři roky.

Proces je naplánovaný na celý poslední červnový týden, ani v pátek ale podle Čapka rozsudek nepadne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám