Hlavní obsah

Exekutor odpustil otci oběti od Nažidel platbu nařízenou soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarský exekutor odpustil Karlu Hartovi, otci chlapce zemřelého při nehodě autobusu u Nažidel, poplatek 7800 korun za neúspěšné vymáhání odškodného. Platbu dříve nařídil chebský okresní soud, protože otec zemřelého údajně zavinil zastavení exekuce sám, formálním pochybením. Exekutor ale peníze po rodině oběti havárie požadovat nebude, oznámila mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Foto: Jiří Falout, Právo

Pozůstalí u pomníku u Nažidel

Článek

"Soudní exekutor Luděk Němec si v případě pana Harta nebude účtovat odměnu ani náhrady hotových výdajů," řekla Báčová. "Ačkoliv Okresní soud v Chebu rozhodl o uhrazení těchto nákladů, soudní exekutor solidárně posoudil danou situaci jako výjimečnou."

Nehoda u Nažidel byla nejhorší havárií patrového autobusu v Česku. V roce 2003 při ní zahynulo 19 lidí, manželé Hartovi přišli o jedenadvacetiletého syna. Za jeho smrt měl Hartovým podle rozhodnutí vrchního soudu zaplatit řidič autobusu Pavel Krbec odškodné 100 tisíc korun pro každého. Když nezaplatil, obrátili se na soud, uvedly v polovině června Česká televize (ČT) a televize Nova [celá zpráva].

Chebský soud nařídil exekuci, kterou měli Hartovi peníze od Krbce získat. Jenže Krbec se už mezitím dovolal k Nejvyššímu soudu, který rozsudek o odškodnění zrušil. Okresní soud v Chebu tedy musel exekuci odvolat. "Dá se procesně dovodit, že manželé Hartovi zavinili zastavení té exekuce. Na rozhodnutí Nejvyššího soudu nereagovali," řekl ČT předseda senátu chebského soudu Milan Homolka.

Pokud by byla exekuce úspěšná, náklady na ni by uhradil Krbec. Protože však byla zastavena podle soudu kvůli chybě věřitele, Karla Harta, náklady měl uhradit on.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám