Hlavní obsah

Exnáměstek Zlína a místopředseda Fotbalové asociace odsouzeni za korupci

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmíněné tresty rozdal dvěma vlivným osobnostem a jejich advokátovi ze Zlínska Městský soud v Brně. Za uplácení insolvenčního správce udělil advokátovi Radku Dvořákovi a exnáměstkovi Zlína a nynějšímu zastupiteli Martinu Janečkovi dvouleté vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Zároveň musí zaplatit pokutu čtyři sta tisíc korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaní Martin Janečka (uprostřed) a Dalibor Kučera (vpravo) se radí s právníkem Stanislavem Devátým o přestávce hlavního líčení u Městského soudu v Brně.

Článek

Janečkův švagr, společník z firmy Square Transaction a zároveň místopředseda Fotbalové asociace České republiky Dalibor Kučera odešel od soudu s dvacetiměsíčním trestem podmíněně odloženým na dobu třiceti měsíců. I Kučera zároveň musí zaplatit pokutu, a to tři sta tisíc korun.

Janečka má na čtyři roky zakázanou činnost ve statutárních orgánech, obchodních společnostech a družstvech. Dvořák nesmí po dobu pěti let vykonávat povolání advokáta. Kučera dostal tříletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech, obchodních společnostech a družstvech.

Rozsudek ještě nenabyl právní moci. Obhájci obžalované trojice se na místě odvolali. Státní zástupce Jan Petrásek si ponechal lhůtu na odvolání. Případem se bude zabývat brněnský krajský soud.

Insolvenční správce měl za úplatek snížit dluh

Podle obžaloby chtěla trojice uplatit insolvenčního správce věřitelské firmy. Policie se začala Janečkovou kauzou zabývat loni na podzim. Kriminalisté tehdy zadrželi nejprve právníka jeho firmy Square Transaction Dvořáka, když údajně předával úplatek insolvenčnímu správci společnosti Arching Group Petru Dokládalovi. Ten v úterý u soudu vypovídal jako korunní svědek. Správce vymáhal po Janečkově firmě dluh 30 miliónů korun. Za úplatek 750 tisíc korun měl správce tento vysoký dluh administrativně snížit přibližně na šest miliónů korun.

Místo přijetí úplatku se správce obrátil na policii. Následné vyšetřování ukázalo, že právník Dvořák jednal podle pokynů svých zaměstnavatelů; tedy Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery.

Vinu trojice mužů zásadně odmítá. Janečka v souvislosti s kauzou sice pozastavil své členství v ČSSD, ve zlínském zastupitelstvu ale působí nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám