Hlavní obsah

Policie varuje: lidé kvůli vedru větrají, lákají tak zloděje

Právo, Miloslav Hradil
Přerov

Vedra přidělávají práci policistům. Lidé nechávají i v noci otevřená okna, větrají a lákají tím zároveň zloděje, kteří mají snadný přístup do domů a bytů. Vůbec jim přitom nevadí, že uvnitř spí jejich majitelé. Několik takových případů již v minulých dnech zaznamenali policisté na Přerovsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jen z pátku na sobotu vnikl zatím neznámý zloděj v době mezi 23. a 5. hodinou po vyháčkování či vypáčení ventilace do tří rodinných domů v Drahotuších, v nichž jejich majitelé spali,“ řekla Právu v úterý přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová. V objektech pachatel podle ní ukradl zejména zlaté šperky a finanční hotovost. Celková škoda byla vyčíslena na 36 000 korun.

Ve stejné době se neznámý zloděj dostal přes nezajištěné okno verandy do rodinného domu v obci Penčice. „Z verandy přešel do obývacího pokoje a kuchyně, které prohledal, ale nic neodcizil. I v tomto případě byli majitelé doma a spali v prvním patře domu. Dům opustil pachatel vstupními dveřmi, které si odemkl klíčem zanechaným v zámku,“ konstatovala Zajícová.

Dvojice pachatelů je již za mřížemi

Poslední případ podle ní policisté zaznamenali v pondělí na Jateční ulici v Přerově. „Neznámý pachatel zde vnikl přes otevřené okno do obývacího pokoje přízemního bytu. Z něj odcizil plazmový televizor a další televizor ukradl z dětského pokoje,“ uvedla mluvčí.

Tento případ se již kriminalistům podařilo objasnit. Velký podíl na tom měl policista, který nebyl ve službě a pohyboval se v inkriminované době v blízkosti místa, kde ke krádeži došlo. Všiml si dvou mužů, kteří nesli televizory. Jednoho z nich poznal. Když přišel do služby, zjistil, že kolegové vyšetřují krádež odcizených televizorů.

Policisté tak mohli jet na jisto a zadrželi dva mladíky ve věku 22 a 15 let. „Starší z nich nereagoval na jejich výzvy, proto museli použít donucovací prostředky hmaty a chvaty sebeobrany. Oba televizory byly vráceny okradené majitelce,“ poznamenala Zajícová. Policisté podle ní v souvislosti s větráním doporučují, aby byli lidé obezřetní. „Otevřená okna jsou lákadlem pro zloděje,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám