Hlavní obsah

Ženu znásilnil na místě, kde jí před lety zavraždili dceru

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agresivní sexuální deviant, 39letý Slovák Ján Urban, který se stal na přelomu roku postrachem žen v hlavním městě, stane již brzy před senátem Městského soudu v Praze. Podle obžaloby, kterou má Právo k dispozici, se bude zodpovídat z napadení sedmi žen, jichž se dopustil od loňského listopadu do letošního ledna.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Termín hlavního líčení zatím nebyl určen, soudce má ze zákona tříměsíční lhůtu.

Když policisté muže v lednu dopadli, hovořili o jednom z největších případů v metropoli za poslední léta. Urbana podezírali až z jedenácti loupeží a znásilnění, zdokladovat se podařilo sedm z nich. Oběťmi jsou dívky a ženy ve věku od 11 do 69 let.

Recidivista a neúspěšně léčený alkoholik se k činům přiznal, usvědčily ho i důkazy včetně výpovědí svědků a analýzy DNA. Urban je podle obžaloby prakticky nenapravitelný násilník, který byl na Slovensku pětkrát odsouzen, z toho třikrát za znásilnění.

Poprvé byl za pokus o znásilnění trestán v 18 letech, naposledy ho v roce 2009 odsoudil za krádež a napadení ženy soud ve Velké Británii.V Česku se ocitl víceméně náhodou, když se po vyhoštění z Anglie při mezipřistání v Praze rozhodl nepokračovat dále v cestě na Slovensko.

V hlavním městě žil jako bezdomovec, potloukal se po ulicích, přespával v nočních linkách MHD, na alkohol si vydělával krádežemi. V době před zadržením vypil denně čtyři litry krabicového vína a půl litru tvrdého alkoholu. Ten v něm podle znalců odbourával poslední zbytky zábran k ukojení chorobné sexuální agresivity. Znalci, kteří Urbana vyšetřovali, zjistili, že už v dětství sexuálně zneužíval vlastní sestru.

Pražská bezdomovkyně, s níž během pobytu v Čechách nějakou dobu žil, vypověděla policii, že si na ní Urban vynucoval sex i desetkrát denně.

Soused ji nepoznal

Mimořádná brutalita útoků, jichž se v závěru loňského a začátkem letošního roku dopustil, poznamená mnohé z obětí možná doživotně. U některých poškozených proto znalci nedoporučili, aby je soud vyslýchal v přítomnosti pachatele.

Urban útočil často ozbrojen nožem, jednou maskován punčochou na hlavě. Devětašedesátiletou důchodkyni, kterou přepadl nedaleko Prokopského údolí v pražských Jinonicích, nejprve škrtil šálou, pak ji zbil, zkopal, brutálně znásilnil a okradl. Když žena v potrhaných šatech a od pasu dolů nahá dorazila domů a dozvonila se na souseda, poznal ji podle své výpovědi, až když se představila.

„Do současné doby má velké psychické problémy, musela skončit v práci, protože nebyla schopna se ze zaměstnání vracet ve večerních hodinách domů. Bojí se sama chodit i za světla,“ podotkla v obžalobě státní zástupkyně Jana Murínová.

„Souhrou nešťastných náhod došlo k jejímu přepadení, znásilnění a zbití na místě, kde byla před lety zavražděna její dcera,“ vysvětlili znalci, proč u nejstarší z poškozených bylo prožité trauma ještě znásobeno.

Školačka se bojí i do města

S možná doživotními problémy se bude potýkat i nejmladší oběť, jedenáctiletá dívka z Ústí nad Labem.

Jediný mimopražský případ se udál letos 11. ledna, pouhé dva dny před Urbanovým zadržením. Dívku přepadl zezadu na ulici, začal ji škrtit a poté ji zatáhl na opuštěnou zahradu. Zde ji nutil pít krabicové víno, poté ji svlékl a osahával. Pokus o znásilnění nedokončil, protože školačce několikrát zvonil telefon, když ji sháněli rodiče a podařilo se jí sdělit jim, kde je. Než doběhli na místo, Urban stačil utéct i s dívčiným telefonem.

„Ještě šest týdnů po této události se dcera bála spát sama v pokoji, bojí se chodit sama domů, musejí ji všude doprovázet, bojí se i ve městě,“ uvedla žalobkyně. Podle znalců u dítěte navíc hrozí ohrožení psychosexuálního vývoje.

Za loupeže a znásilnění hrozí Urbanovi dvanáct let vězení. Znalci pro něj navíc doporučují sexuologickou i protialkoholní ústavní léčbu. Soudu doporučují zvážit umístění obviněného do detenčního ústavu „až do doby vyhasnutí jeho sexuálního pudu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám