Hlavní obsah

Kvůli armádním zakázkám stíhá policie dalších devět lidí

Protikorupční policie stíhá dalších devět lidí, kteří se údajně podíleli na manipulování výběrových řízení na opravy vojenských objektů za desítky milionů. Není však jasné, zda jde o zaměstnance ministerstva obrany či jiné osoby.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V loňském roce v této souvislosti začali detektivové podle deníku Mladá fronta Dnes (MfD) stíhat někdejšího šéfa úřadu pro dohled nad akvizicemi ministerstva obrany Romana Hoštu a dalších deset lidí. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej případ odmítl komentovat.

Hoštu, který ve funkci působil v době úřadování stíhaného exministra obrany Martina Bartáka, policie obvinila ze sjednání výhody při zadávání zakázek a porušení povinností při správě cizího majetku. Dalších deset již dříve obviněných byli podle listu někdejší Hoštovi podřízení, kteří prý soutěže v letech 2008 až 2010 manipulovali. Policie podle deníku stíhá také podnikatele Viktora Krejču a jeho dva syny, kteří údajně zakázky předražovali a vyhrávali.

Hošta již dříve uvedl, že o okolnostech zakázek nevěděl a spojování aféry s ním je nesmyslné. Z funkce jej odvolal v roce 2010 ministr obrany Alexandr Vondra. Hošta byl podepsán také pod některými podezřelými zakázkami Správy vojenského bytového fondu, konkrétně pod třemi výběrovými řízeními na renovace vojenských ubytoven a bytových domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám