Hlavní obsah

Mladý recidivista kradl všude, obral i vlastní matku

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Sérii zlodějských výprav má na svém kontě v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku a jeho okolí devatenáctiletý mladík, a to i přesto, že mu Okresní soud v Přerově uložil v polovině března za krádež a porušování domovní svobody jako trest 200 hodin obecně prospěšných prací. Neváhal přitom okrást ani svou vlastní matku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V dubnu vnikl v Lipníku do dvou sklepů na ulici Zahradní, kde v jednom odcizil dámské značkové oblečení od triček, přes pásky, kalhoty až po obuv a další oděvní svršky. Nalezl zde i zlatý prsten s kamínky. Ve druhém si přivlastnil sadu nádobí a dvě broušené vázy,“ řekla Právu v pátek přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

V polovině května podle ní mladík vlezl v noci neuzavřenými vraty do rodinného domu na ulici Hrnčířská, kde v průjezdu odcizil z jízdního kola dvě světla. Pak šel do neuzamčené obytné části domu, kde z kuchyně odcizil 300 korun, peněženku s doklady, mobilní telefon, zlatý náramek a hodinky.

„Poté vstoupil do obývacího pokoje, kde vzbudil pětatřicetiletou majitelku, která v místnosti spala. Žena začala křičet, to ho vyplašilo a z domu utekl,“ uvedla mluvčí.

Mladík vykradl i hotelový pokoj

Na konci stejného měsíce se muž vypravil do místního penziónu. Na recepci našel nůžky, za pomoci kterých vypáčil zásuvku u stolu s klíči od pokojů.

„Jeden z nich si vzal a podle čísla již nebyl problém, aby pokoj navštívil, i když v něm nebyl ubytovaný. Nalezl zde batoh s osobními doklady a platebními kartami, snubní prsten, telefon, finanční hotovost 1 700 korun, notebook a dva klíče od vozidel. Na nic nečekal a prostřednictvím jedné platební karty z bankomatu neoprávněně vybral 10 tisíc korun,“ konstatovala Zajícová.

V době od 3. května do 3. června mladík podle ní třikrát zavítal do hotelu, kde se zdržoval na dvoře. „Ve všech případech byl majitelem hotelu vykazován z objektu. Na to mladý recidivista vždy reagoval opakovanými výhružkami zabitím a likvidací. Jeho agresivita se přitom zvyšovala a chtěl poškozeného fyzicky napadnout. Při posledním útoku se musel majitel před ním schovat do hotelové kuchyně, protože se obával o své zdraví a život,“ podotkla mluvčí.

Toužil i po penězích z veřejného WC

Začátkem června odcizil také jízdní kolo, umístěné ve druhém nadzemním podlaží domu na náměstí TGM. Jeho touze po penězích nebyly uchráněny ani kabinky veřejného WC na místním hřbitově, kde poškodil mincovníky umístěné na dveřích. Finanční hotovost se mu ovšem nepodařilo odcizit.

„V červnu si také našel cestu do chatové oblasti zvané Ořechy. Navštívil celkem tři chaty, do kterých se dostal po vypáčení okna nebo dveří. Odcizil tu motorovou pilu a potraviny,“ uvedla Zajícová.

Mladíkovi nebylo proti srsti okrást i vlastní matku, které při návštěvě ukradl šperky, mobilní telefon a ošacení. Celková škoda, kterou poškozeným způsobil, byla vyčíslena na 163 tisíc korun. Ve čtvrtek byl mladík zadržen a bylo proti němu zahájeno trestní stíhání pro několik trestných činů, za které mu hrozí až pět let vězení. Byl podán návrh na vzetí do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám