Hlavní obsah

Řidič autobusu, který sexuálně zneužil školačky, musí do ústavu

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Šestapadesátiletý řidič autobusu Pavel Šponiar odsouzený za pohlavní zneužití dvou dívek, které vozil do školy, stráví následující měsíce v ústavu pod dohledem sexuologů. Ve středu totiž neuspěl u Krajského soudu v Plzni s odvoláním proti rozsudku klatovského okresního soudu, jehož součástí byla právě ústavní sexuologická léčba. Platí i původní trest, a to dva roky vězení s podmíněným odkladem na pět let.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Pavel Šponiar se u soudu.

Článek

„Až dostaneme od odvolacího soudu zpátky spis, vyzveme odsouzeného k nástupu do ústavního zařízení. Pokud tak neučiní, požádáme policii, aby ho tam dodala. Je to stejné jako s nástupem trestu do vězení včetně postihu za maření úřednímu rozhodnutí,“ řekl klatovský soudce Vladimír Veselý.

Šponiar, který od začátku tvrdil, že nic nespáchal, měl podle soudu zneužít školačky před pěti lety. K sexu docházelo přímo v autobusu. Za povyražení Šponiar dívkám platil nebo jim kupoval dárky.

"Když na točně vystoupili poslední cestující, tak mě pozval na zadní sedadlo. Řekl mi, ať si hraju s jeho pohlavním údem. Vzal moji ruku a přiložil ji na svůj penis. Sahal mi také pod tričko na prsa a do podbřišku," uvedla jedna z dívek. Podobné Šponiarovy praktiky potvrdila i druhá školačka.

Šponiar se proti obvinění ohradil. "Nic z toho není pravda. Jsou to lži," prohlásil. Podle své verze si s dívkami v autobuse jen povídal o škole. „Svěřovaly se mi se svými problémy. Třeba o tom, že se rozešly s klukem," tvrdil Šponiar. Nikdy jim prý nic nedával a ani s nimi neměl žádný kontakt. „To všechno si vymyslely," tvrdil. Poukázal na to, že dívky pocházejí ze sociálně slabých rodin. "Bylo mi jich líto. Radil jsem jim, aby nechodily za školu, učily se a nedělaly rodičům ostudu," hájil se dále.

Podle znalců trpí Šponiar sexuální deviací, a to exhibicionismus s preferencí dospívajících dívek. Navíc má pět záznamů v trestním rejstříku za mravnostní delikty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám