Hlavní obsah

Soud poslal za mříže muže za hanobení hrobů

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Litoměřický soud ve středu odsoudil k 20 měsícům za mřížemi Aleše Lexu, který podle obžaloby se svým kumpánem Oldřichem Pechánkem vykrádal hroby na hřbitovech v severních Čechách. Recidivista Pechánek, který má ve vězení strávit rok a půl, trest přijal. Trest padl za hanobení hrobů a způsobenou škodu, krádeže se prokázat nepodařilo. Lexa i státní zástupce si ale ponechali lhůtu na případné odvolání.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby hroby vykrádali od loňského srpna do letošního ledna na 18 hřbitovech zejména na Litoměřicku, také ale na Děčínsku, Ústecku a Českolipsku. Z téměř stovky hrobů vzali vše cenné, co jim přišlo pod ruku. Policisté při domovních prohlídkách zajistili šperky, knoflíky, medaile, ale i zlaté zuby, které měli vytrhávat z lebek.

Osmatřicetiletý Lexa, který si podle obžaloby vybíral hlavně opuštěné německé hroby, měl spáchat škodu za dva milióny korun. Stejně starý Pechánek podle vlastních slov většinou jen hlídal, aby je někdo při lupu nenachytal.

Lexa, který byl do svého zatčení aktivní v litoměřické organizaci ČSSD, před soudem tvrdil, že hroby vykrádali jen kvůli adrenalinu. Chtěli prý poznat, jak to uvnitř vypadá.

Rozsudek dosud není pravomocný. Pechánek, pro kterého to není první trest, rozhodnutí soudu přijal. Dosud netrestaný Lexa i státní zástupce si ale nechali lhůtu na případné odvolání. Oba obžalovaní zůstávají ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám