Hlavní obsah

Kriminalista ovlivňoval případ, aby pomohl kamarádovi

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Loni na podzim přišel plzeňský policista Leoš Kanta za svojí kolegyní a tahal z ní rozumy o případu, který vyšetřovala a ve kterém jako podezřelý figuroval jeho kamarád Petr Barchánek. Ještě předtím, kdy měl sám možnost přístupu do trestního spisu, z něho zkopíroval protokol o výpovědi poškozeného a dalších svědků, které pak Barchánkovi předal.

Článek

„Řekl mu, že by pro něho bylo dobré kontaktovat poškozeného a přesvědčit ho, aby změnil výpověď,“ uvedl ve středu u plzeňského soudu státní zástupce Pavel Hajný, který na Kantu podal obžalobu pro zneužití pravomoci a nadržování. Barchánek se pak skutečně snažil poškozeného ovlivnit a chtěl po něm, aby výpověď stáhl. Nejprve to zkusil po dobrém a pak mu začal vyhrožovat.

Případ přesto policisté úspěšně dotáhli až k soudu. Barchánek společně s komplicem Davidem Karlíkem jsou obžalováni, že brutálně zbili a okradli zaměstnance soukromého statku v Rochlově Vladimíra Jasaně.

Barchánek ho bezprostředně poté měl ještě upozornit, že pokud něco nahlásí na policii, najde si jej a pak ho nechá vykopat si vlastní hrob. Jasaň ze strachu nejprve policistům tvrdil, že byl napaden dvěma neznámými muži. Později ale za pachatele označil právě Barchánka s Karlíkem. To se prostřednictvím Kanty dozvěděl Barchánek a Jasaně navštívil.

Peníze za změnu výpovědi

„Za změnu výpovědi mu nejprve nabídl peníze. Když to poškozený odmítl, Barchánek mu vyhrožoval, že si ho najdou jeho kamarádi a už to nedopadne tak dobře jako na statku,“ prohlásil žalobce. Jasaň se nyní vyhýbá soudnímu jednání, kde má svědčit proti Barchánkovi.

Na Kantu narazili jeho kolegové při odposlechu Barchánkova telefonu. „Poprvé si oba volali, když Barchánkovi přišlo naše předvolání. Po Kantovi chtěl zjistit, co na něho máme. Kanta mi pak volal, ale já jsem mu řekla, že mu po telefonu žádné informace nedám, a domluvili jsme si osobní schůzku. Ta už byla monitorovaná policejní inspekcí, která mi do kanceláře instalovala odposlouchávací zařízení,“ uvedla před soudem policistka Zuzana Bendová.

Schůzce byl přítomen i kriminalista Vladimír Kroc, který na Barchánkově případu také pracoval. „Kanta se z nás snažil tahat informace. Chtěl vědět, na čem spis stojí. Tvrdil, že Barchánek je jeden z nejlepších policejních informátorů, a snažil se ho ospravedlnit. Řekl, že je schopen zajistit, aby Jasaň změnil výpověď, a tím by došlo k důkazní nouzi,“ prohlásil Kroc.

Policista se omluvil ze soudního líčení, soudkyně to neuznala

Kanta k soudu nedorazil. „Leží v posteli s horečkou, a ještě se k tomu přidal záchvat,“ zdůvodnila jeho nepřítomnost advokátka. Soud ale omluvu nepřijal. „Podle vyjádření jeho ošetřujícího lékaře je schopen účasti při hlavním líčení,“ reagovala samosoudkyně Helena Przybylová a jednání zahájila bez něj.

V přípravném řízení na policejní inspekci Kanta nevypovídal. V rozhovoru s Právem připustil, že se v případu angažoval, ale ne takovým stylem, jak je mu kladeno za vinu.

„Jako kamarád kamaráda se mě zeptal, co se děje a jestli bych se nezeptal kolegů, jak to vypadá. Tak jsem zašel za zpracovatelkou, která měla jeho věc přidělenou. Seděl tam ještě jeden policista a ten mi řekl, co by bylo nejlepší udělat pro Petra. Já jsem mu to pouze tlumočil. Nic víc, nic míň,“ prohlásil Kanta, který odešel do civilu na vlastní žádost na sklonku loňského roku.

U soudu se kromě policistů Bendové a Kroce objevil ještě Barchánek. Odmítl ale cokoliv říci s tím, že by si svojí výpovědí mohl způsobit trestní stíhání. Jednání bylo odročeno, soud chce vyslechnout ještě jednoho svědka a dát Kantovi druhou možnost účasti při hlavním líčení pro případ, že by se rozhodl vypovídat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám