Hlavní obsah

Exposlance Vondrušku bude za bití politického vězně řešit stejný soud

Právo, pko
Brno

Nejvyšší soud (NS) ve středu vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který si stěžoval na porušení zákona v případu bývalého komunistického poslance Josefa Vondrušky. Ten byl obžalován z bití politického vězně Jiřího Wolfa, kterého se měl dopustit v osmdesátých letech jako vychovatel ve věznici v Minkovicích u Liberce.

Článek

Okresní soud v Liberci exposlance obžaloby zprostil, odvolací soud ale případ vrátil zpátky a nařídil, aby se kauzou zabýval jiný trestní senát. To se ale nelíbilo ministrovi, který v tom spatřoval porušení práva na zákonné soudce a NS mu dal za pravdu.

Odvolacímu soudu se nelíbilo, že se jeden ze členů původního senátu účastnil výslechu svědka v přípravném řízení. „Samotná účast soudce u takového neodkladného úkonu ale není důvodem pro jeho vyloučení,“ prohlásil ale předseda senátu NS Petr Šabata a upozornil, že NS v žádném případě nerozhodoval o samotné podstatě věci, ale jen o procesním pochybení. Vondruškovi hrozí až desetileté vězení, svou vinu ale od začátku popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám