Hlavní obsah

Účetní, po které zůstalo miliónové manko v galerii, je před soudem

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

S francouzskými holemi dorazila před soud v Ostravě bývalá účetní Galerie výtvarného umění v Ostravě Yvona Gebauerová. Žena je obžalována z toho, že loni v únoru zpronevěřila více než jeden a čtvrt miliónu korun. U soudu Gebauerová prohlásila, že je po závažné ortopedické operaci a léčí se u psychiatra, proto bylo jednání odročeno na září.

Foto: Aleš Honus, Právo

Yvona Gebauerová sice k soudu dorazila, požádala ale o odročení ze zdravotních důvodů.

Článek

Soudu se tak nepodařilo ženu vyslechnout ani na druhý pokus. Napoprvé se omluvila těsně před začátkem svolaného jednání, nyní sice na úterní jednání přišla, ale tvrdila, že není schopna vypovídat.

S novináři se Gebauerová na chodbě soudu nechtěla bavit. Státní zástupkyně Halina Firlová řekla, že žena svou vinu během výslechů u policie popřela a tvrdí, že žádné peníze z pokladny galerie nevzala. „Hájí se pokaždé poněkud jiným způsobem,“ řekla státní zástupkyně. Blíže to komentovat nechtěla. „Ponechala bych na paní obžalované, jak se u hlavního líčení vyjádří,“ řekla pouze.

Soudkyně René Freiwaldová hlavní líčení odročila a vyžádá si podrobné lékařské zprávy, zejména od psychiatra. „Pokud byste nebyla schopna delší dobu účasti u hlavního líčení, přichází v úvahu přerušení trestního řízení do doby, než se ten stav nějak stabilizuje,“ řekla soudkyně obžalované.

Na to, že v pokladně Galerie výtvarného umění v Ostravě schází více než jeden a čtvrt miliónu korun, se přišlo před rokem při kontrole zřizovatele, tedy krajského úřadu. Podezření ihned padlo na účetní, která byla okamžitě propuštěna pro hrubé porušení pracovní kázně. Radní Moravskoslezského kraje kvůli případu zvažovali také odvolání ředitele, nakonec ho ale kvůli jeho velmi dobrým výsledkům nechali ve funkci a potrestali ho pouze finančně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám