Hlavní obsah

Noční bouřka řádila nejvíc na Hodonínsku

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Jen jihomoravským hasičům proschlo oblečení po pátečních lijácích, už je zase příroda zaměstnala. Do středečního rána vyjeli na dvaatřicet žádostí o čerpání vody, ohrožující lidi a majetek. Voda zaplavila sklepy, garáže i penzion.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bytovka na Lidické ulici v Břeclavi je častým místem čerpání při lijácích.

Článek

Kolotoč telefonátů začal už v 17.11 hodin a maratón čerpání odstartoval v Hustopečích na Břeclavsku. Voda nestíhala mizet v kanalizaci a nadělení z přívalového lijáku zaplavilo dolní část náměstí do výšky třiceti centimetrů. Zaplavila jednu restauraci a obchod.

Další telefonáty přivolaly hasiče do nedalekého Kobylí a Krumvíře, čerpat vodu ze zatopených sklepů. V Kobylí navíc zanesla silnici vrstva bahna a obec urychleně sehnala nakladač na jeho odstranění.

Do vážných problémů se dostali v Rousínově na Vyškovsku. “Po průtrži voda vystoupala z břehů zdejšího potoka, dostala se do kanalizace, vytékala na Sušilovo náměstí a zaplavovala sklepy dvou protilehlých domů. Ve sklepech vystoupala do výšky několika desítek centimetrů, hasiči ji zlikvidovali kalovými čerpadly. Čerpali i v Trnečkově ulici,” popsal situaci ve městě mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Voda zaplavila auta i sklepy

V noci se bouře přesunula, nejvíce postihla Hodonínsko. “Na Hodonínsku hasiči nasazovali čerpadla k uvolnění zatopených sklepů a dalších prostor v Kyjově, Kostelci, Miloticích, Mutěnicích, Lužici, Dubňanech, Prušánkách a ve Svatobořicích – Mistříně. Na některých místech kvůli vracejícím se bouřkám a lijákům zasahovali opakovaně. Například v Kyjově kanalizace nestačila pojmout nápory vody a voda kromě sklepů zaplavila Komenského třídu,” uvedl Haid.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bytovka na Lidické ulici v Břeclavi je častým místem čerpání při lijácích.

Sto metrů dlouhé jezero na ulici si vyžádalo nasazení čerpadel, na dvou místech ve vodě skončila i zaparkovaná auta. Hasiči se stali v noci i hlídači říčky Kyjovky. Její hladina se vydala rychle vzhůru a do rozlití přes betonové břehy koryta nakonec chybělo třicet centimetrů. Sklepy vodou, silnici blátem zalil déšť v Mutěnicích. Vrstva bahna byla vysoká deset centimetrů. Ve Svatobořicích – Mistříně vyjeli hasiči hodinu po půlnoci čerpat vodu ze sklepa, přitéká tam ze sousední laguny. Sklep zaplavený do výšky jednoho metru, čerpali ještě po desáté hodině.

Hasiči čerpali vodu z penzionu

Na Břeclavsku, které bylo hlavním terčem páteční bouře, byla tentokrát situace o poznání klidnější. I tak deset výjezdů zaměstnalo několik jednotek, zejména na tradičních problémových místech v Břeclavi a Poštorné.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bytovka na Lidické ulici v Břeclavi je častým místem čerpání při lijácích.

“Ve Valticích byli přivoláni k čerpání vody z penzionu, do kterého zatékala voda z laguny o rozloze 200 krát 20 metrů. Také na dalších místech voda kromě sklepů a garáží zaplavovala také komunikace a na vozovky zanášela bahno,” řekl Haid. Na parkovišti pod valtickým zámkem voda zaplavila i zaparkovaná auta.

“Na rozdíl od pátku jsme se tentokrát aspoň dodívali na fotbal,” řekl jeden ze zasahujících hasičů v Břeclavi. Jediné místo, kde jeho jednotka čerpala, bylo proti páteční bouřce téměř idylkou. V pátek totiž hasiči jen v Břeclavi měli ohlášeno na dvacet míst s požadavkem na čerpání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám