Hlavní obsah

Říkal, že ji zlikviduje, bylo to tak směšné, hájí se obžalovaný manžel

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Kvůli přípravě vraždy manželky stanul ve středu před Krajským soudem v Ostravě Jan Vajda z Havířova. Na likvidaci své ženy si měl loni v listopadu najmout bezdomovce, jemuž slíbil za provedení zločinu 50 tisíc korun a osobní auto. Třicet tisíc mu prý zaplatil jako zálohu. Bezdomovec však nabídku přijal jen naoko a později se obrátil na policii.

Vydržoval si údajně bezdomovce, aby spáchal nájemnou vražduVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Motivem byly osobní spory, možná i nevěra a nejspíš také obava, že by v případě rozvodu přišel o část společně nabytého majetku. Sedmatřicetiletý obžalovaný, který je déle než půl roku ve vazbě, však svou vinu před soudem odmítl.

„Chci se omluvit manželce i dětem za své chování a za svou aroganci. Ale mám za to, že jsem žádný trestný čin nespáchal,“ začal svou obšírnou výpověď.

Podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové je proti obžalovanému dostatek důkazů. „Poté, co se náhodně seznámil s bezdomovcem, nejprve ho materiálně zajišťoval a když dospěl k závěru, že je vhodnou osobou pro provedení jeho záměru, požádal ho o vraždu manželky. Poskytl mu mobilní telefon, ubytování, notebook a za realizaci záměru mu slíbil 50 tisíc a auto, které v té době užívala jeho manželka,“ uvedla Bilíková.

Viděli jsme se jen párkrát a měl jsem mu po měsíci nabídnout vraždu manželky?
Obžalovaný Vajda

Ve třech platbách muž bezdomovci zaplatil zálohu v celkové výši 30 tisíc korun a začal iniciovat situace, vhodné pro uskutečnění vraždy. Bezdomovec se však vždy nějakým způsobem vymluvil a později podal trestní oznámení.

Podle Vajdy je to ale nesmysl. „Viděli jsme se jen párkrát a měl jsem mu po měsíci nabídnout vraždu manželky? Je to hloupost,“ řekl. „Navíc v té době jsem byl dva týdny v Rusku a týden v Polsku, takže nevím, kdy jsem měl spáchat ten trestný čin, který je mi kladen za vinu,“ dodal.

Bezdomovec dostal peníze, telefon a ubytování

Později ve své výpovědi ale přiznal, že bezdomovci dával nějaké peníze, poskytl mu telefon a zaplatil mu i ubytování. „Pracoval pro mne, byla to forma mzdy. Oslovil mě na ulici, že ho vyhodila manželka a že nemá kde bydlet. Bylo mi ho líto, tak jsem mu nabídl práci,“ řekl obžalovaný.

Později připustil, že se bezdomovci svěřil, že ho manželka štve a nejraději by se jí zbavil. Prý ale šlo jen o legraci. „Říkal, že to pro mne udělá, že ji zlikviduje. Bylo to tak směšné, že jsem tomu nepřikládal žádnou důležitost,“ řekl obžalovaný.

Hlavní líčení bude pokračovat po celý týden výslechy svědků a soudních znalců, rozsudek by mohl padnout v dalším týdnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám