Hlavní obsah

Svědci vypovídají v kauze údajného žhářského útoku na romskou rodinu

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín
Aktualizováno

Výpovědí svědků pokračoval ve středu před středočeským krajským soudem proces v kauze údajného žhářského útoku na dům obývaný Romy, který se odehrál loni v červenci v Býchorech na Kolínsku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obžalovaní před soudem.

Článek

Jako první před soud předstoupil muž, který byl v době události v bytě, kam hořící louč přilétla. Trestnímu senátu řekl, že spal s přítelkyní v ložnici, když je uprostřed noci vzbudil kamarád s kamarádkou, kteří byli v obýváku, s tím, že jim někdo do okna hodil pochodeň.

Po zjištění, že jim na zemi leží zhaslá louč, kterou jeho známý předtím polil vodou, prý zavolal policii. „Vyděsili jsme se. Kdyby nebyli v obýváku ti dva, tak nevím, jak by to dopadlo,“ uvedl. S přítelkyní a dětmi se pak z Býchor odstěhovali a dosud se nevrátili. Od té doby se prý celá rodina bojí. „Máme strach, aby k nám zase někdo něco nehodil,“ prohlásil muž.

Podobně situaci popsala i jeho přítelkyně. Uvedla, že je probudila jejich kamarádka, která byla se svým druhem u nich na návštěvě. "Oznámila nám, že nám někdo hodil do bytu něco zapáleného a že to hoří," řekla soudu. Když přišli do obývacího pokoje, louč prý již byla uhašena a doutnala. „Kdyby nespali v tom obýváku, tak jsme tam mohli shořet," řekla o roli svých přátel.

Jiří měl občas narážky, že jsme naplaveniny.
Svědkyně

Po incidentu pak zavolali policii a z Býchor se kvůli obavám odstěhovali. „Od té doby mám strach. Když okolo nás chodí opilí lidé, kteří si zpívají, člověk neví, co může čekat," prohlásila žena.

"Za černého kluka mě nikdo nezavře"

Doplnila, že z obžalovaných zná Jiřího Drahovzala a Michala Řeháka, s nimiž se v minulosti bavila v restauraci. „Jiří měl občas narážky, že jsme naplaveniny," uvedla s tím, ze žádné jiné negativní poznámky z jejich strany nezaznamenala. V Býchorech zažila jinak pouze jednu konfliktní situaci, kdy jí prý neznámý mladík vyhrožoval, že autem přejede jejího malého syna s tím, že za "černého kluka ho nikdo nezavře".

Incident popsal i mladík, který byl tehdy v bytě se svou přítelkyní na návštěvě. Před půlnoci prý byli v posteli a dívali se na televizi. Z dálky se pak začaly šířit hlasy lidí, kteří něco pokřikovali. Jeden z pokřiků údajně zněl: „Co je, co je, co je,“ v dalším z něho padlo slovo „cikáni“. Čeho přesně se pokřik týkal, si dnes již nepamatoval.

Na policii, ale v minulosti uvedl, že šlo o rasistická hesla v tom smyslu, že: „cikáni jsou špína a ať táhnou pryč.“ Lidé, kteří takto křičeli, se pak zastavili pod otevřeným oknem.

„Bylo ticho a pak začali s něčím škrtat a najednou letěla zapálená louč,“ řekl soudu svědek. Jeho přítelkyně pak běžela vzbudit ostatní. Muž uvedl, že vzal půllitr s vodou a pochodeň uhasil. Chytl od ní i okenní závěs, sám ale hned zhasl. „Předtím jsem neměl takový strach,“ popsal důsledky události mladý cizinec, který v Česku žije 12 let.

Událost se stala 11. července, kdy měl zapálenou pochodeň do domu obývaného Romy údajně hodit obžalovaný Vojtěch Vyhnánek. Další obvinění Drahovzal, Řehák a Jan Říha ho doprovázeli a provolávali rasistická hesla. Při útoku nikdo neutrpěl vážnější zranění.

Čtveřice je stíhána na svobodě, protože kolínský okresní soud neshledal důvody k uvalení vazby. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám