Hlavní obsah

Údajní žháři z Býchor se vymlouvají na opilost a ledabylé odhození louče

• Aktualizováno
Právo, Jiří Hardoš

Čtením obžaloby začal v úterý před středočeským krajským soudem proces v kauze žhářského útoku na dům obývaný Romy, který se odehrál loni v červenci v Býchorech na Kolínsku. K řízení se s nárokem na náhradu nemajetkové újmy připojila zmocněnkyně poškozených Klára Kalibová. Chce, aby obžalovaní každému z jejích čtyř klientů zaplatili 50 tisíc korun.

Žháři z Býchor stanuli u soudu Video: Novinky

 
Článek

Obžalovaný Vojtěch Vyhnánek údajně hodil 11. července zapálenou pochodeň do domu obývaného Romy. Další obvinění Jiří Drahovzal, Michal Řehák a Jan Říha ho doprovázeli a provolávali rasistická hesla. Od louče chytl závěs. Oheň uhasil muž, který byl v místnosti. Nikdo naštěstí neutrpěl vážnější zranění.  [celá zpráva]

Jako první před trestní senát předstoupil právě jednadvacetiletý Vyhnánek. Ten se k činu prakticky přiznal, zároveň ale tvrdil, že nic takového neměl v úmyslu. V úvodu uvedl, že by se chtěl omluvit za "újmu a nepříjemnosti" romské rodině, do jejíhož domu louč přilétla.

"Je mi to moc líto," prohlásil Vyhnánek. Své jednání označil za "osudovou chybu" a "shodu hlouposti a nerozvážnosti". Před činem prý již od odpoledne popíjeli se známými u místní hospody v Býchorech. Toho dne prý vypil kolem deseti piv a měl i colu s rumem.

Louče prý před restauraci přinesl Říha, aby si jimi mohli svítit. Když hospoda zavřela, vydala se čtveřice do domu jednoho z nich pro další pití. Obžalovaný připustil, že padla i slova o tom, že by mohli jít postrašit Romy. Skupina si prý za chůze zpívala a vykřikovala hesla jako "My vás tady nechceme".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obžalovaní před soudem.

Cestou začalo pršet a louče pozhasínaly. Když došli před dům obžalovaného, který stál naproti obydlí romské rodiny, chtěl se prý zhaslé či snad doutnající louče zbavit.

Pochodeň "ledabyle" odhodil do 1. patra

"Byl jsem opilý, tak jsem ji prostě ledabyle odhodil," popsal Vyhnánek čin, který ho může dostat až na 12 let do vězení.

"Opravdu budete trvat na tom, že jste to ledabyle odhodil, když to doletělo zprostřed silnice do 1. patra?" reagovala soudkyně.

"Jo," trval si na svém obžalovaný. "Byl jsem opilý, nevěděl jsem, kam to poletí. Prostě jsem ji vzal a hodil," dodal. Řehák ho pak prý upozornil, že trefil otevřené okno. Skupina se poté rozutekla.

"Uvědomil jsem si až ráno,co jsem všechno udělal," řekl soudu Vyhnánek s tím, že kdyby nebyl opilý, nic takového by se nestalo. Později prý romské rodině, která se mezitím z Býchor odstěhovala, zaslal omluvný dopis, v němž prý mimo jiné napsal, ať se vrátí zpět a že se nemusí bát. Špatné zkušenosti prý s touto rodinou nemá, zároveň ale prohlásil, že byla občas hlučná a nelíbilo se mu, že měli Romové na dvorku nepořádek.

Zbývající trojici obviněných hrozí až tři roky vězení za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Čtveřice je stíhána na svobodě, protože kolínský okresní soud neshledal důvody k uvalení vazby.  [celá zpráva]

Nejznámějším rasově motivovaným útokem proti Romům z posledních let zůstává případ z dubna 2009, kdy čtveřice pravicových extremistů vhodila do domku ve Vítkově na Opavsku tři zápalné láhve. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, nejvážněji dvouletá dívka. Soudy extremistům vyměřily tresty od 20 do 22 let vězení. Dva z odsouzených si kvůli tomu stěžují u Ústavního soudu a požadují nižší tresty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám