Hlavní obsah

Celník na nahrávce vydírá trhovce a hrozí mu zabavením zboží

Právo, Patrik Biskup
Domažlice

Na folmavskou tržnici přijíždí služební vozidlo celníků. Tři muži v uniformách zamíří ke stánkům. „Máš tady padělky. Buď zaplatíš, nebo budu muset sepsat protokol a zboží ti sebereme,“ říká celník na nahrávce, kterou si z průběhu loňské kontroly tajně pořídil jeden z trhovců a která je stěžejním důkazem obžaloby v případu trojice domažlických celníků Jana Malého, Ivana Praštila a Ladislava Vogeltanze. Ti se u zdejšího soudu zpovídají z korupce.

Článek

Podle státního zástupce Pavla Hajného obvinění o kontrolách nesepisovali žádné protokoly a vybrané peníze si mezi sebou rozdělili. Zboží, které bylo podle nich padělkem, přitom nezabavili a nechali ho dál na stáncích.

„Jeden z celníků za mnou přišel a řekl mi, že prodávám značkové věci a že za to musím zaplatit pokutu. Já jsem mu na to odpověděl, že mám u sebe jenom padesát eur. Řekl, že to stačí, a peníze si vzal. Zboží mi nechal, ale žádné potvrzení o zaplacení pokuty jsem od něho nedostal,“ prohlásil před soudem vietnamský svědek.

Stejný scénář kontroly popsali v jednací síni ještě další dva stánkaři.

Z nahrávky je dále patrné, že celník plagiáty nezabavil a s trhovcem, který „pokutu“ zaplatil, se loučí radou: „Dej si to někam, aby to nebylo přímo na stánku.“

K autorství audiozáznamu se ale nikdo ze stánkařů před soudem přiznat nechtěl.

„Kolega mě požádal, že si chce půjčit můj mobil. Neřekl mi na co, až později jsem zjistil, že je tam ta nahrávka,“ uvedl majitel telefonu. Vietnamec, který si mobil půjčoval, ale popřel, že by tajně celníky natáčel.

„Nikdy jsem si nic takového nenahrával,“ tvrdil soudci. Nahrávka ale nakonec skončila u policie a je součástí trestního spisu.

Celník: Mají nás za škůdce

Obhájce obžalovaných celníků brojil proti tomu, aby soud záznam přehrál v jednací s tím, že jej nepovažuje za přípustný důkaz. S námitkou neuspěl a poté, co si nahrávku celníci vyslechli, zpochybnili její autentičnost.

„Nejsem si vědom, že by nás někdo nahrával nebo pořizoval záznam. Je mi divné, že nahrávka je z května a na policii se objevila až v září,“ reagoval jeden z obviněných Ladislav Vogeltanz. Podle něj jde ze strany stánkařů o odvetu za časté kontroly.

„V jejich očích jsme škůdci, kterých je potřeba se zbavit,“ prohlásil Vogeltanz. Pokud celníci udělovali pokuty za porušení předpisů, tak podle Vogeltanze to probíhalo tak, že provinilému prodejci za přítomnosti překladatele nejprve vysvětlili, čeho se dopustil.

„Jestliže souhlasil s pokutou a zaplatil ji na místě, dostal jako doklad útržky z bloků. Peníze jsme po skončení směny řádně vyúčtovali,“ pokračoval Vogeltanz.

Další z obžalovaných Ivan Praštil se ve své výpovědi snažil vysvětlit, že ne vždy lze za padělky prodejce postihnout.

„V případě, kdy jich má prodejce na pultě stánku menší množství a tvrdí, že to má pro osobní potřebu, nelze ho za to trestat a zboží zabavit,“ uvedl Praštil. Detektivové z protikorupční policie zadokumentovali čtyři případy nestandardních kontrol v období od března do května loňského roku.

V kapsách celníků měly skončit desítky tisíc korun. Za zneužití pravomoci úřední osoby a za přijímání úplatku jim hrozí až osm let vězení. Do pravomocného rozhodnutí soudu zůstanou postaveni mimo službu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám