Hlavní obsah

Čtrnáctkrát trestaný recidivista se zpovídá ze zkopání invalidních důchodců

Právo, René Chvalina

Před Královehradeckým krajským soudem v pondělí stanul Juraj Németh, který podle obžaloby loni v listopadu napadl a zkopal invalidního důchodce. Když napadenému přišel na pomoc kamarád, potkal ho stejný osud. Za pokus těžkého ublížení na zdraví hrozí sedmačtyřicetiletému obviněnému až dvanáct roků za mřížemi.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaný Juraj Németh se svým obhájcem u hradeckého soudu

Článek

Obžaloba viní Németha z napadení dvou důchodců. „Po předchozím sporu fyzicky napadl poškozeného tak, že ho povalil na zem, a poté do něho několikrát kopl a způsobil mu tím zlomeninu horního konce levé stehenní kosti s posunem úlomků, zhmoždění levého kolena a zhmoždění levého ramena. Druhého poškozeného rovněž povalil na zem a kopal do něho a tím mu způsobil tupý úraz hrudníku a pravého kyčelního kloubu se zhmožděním těchto tělesných krajin,“ stojí ve spisu obžaloby.

Oba důchodci se z útoku stále nezotavili a jeden z nich dokonce dodnes leží v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Podle lékařských zpráv je jeho zdravotní stav fatální.

K celému konfliktu mělo dojít loni v listopadu v činžovním domě v Rychnově nad Kněžnou, kde obžalovaný a jeden z poškozených bydlí na jednom patře. Na rozjařenou rodinu, která bujaře popíjela a rušila sousedy hlukem, byla přivolaná hlídka policistů. Romové se sice zklidnili, ale když poté poškozený důchodce odcházel od kamaráda z návštěvy, opilý Németh jej napadl. Údajně proto, že si Németh, který si byl koupit cigarety, myslel, že důchodce odchází z jeho bytu a ne z bytu jeho souseda.

Když se druhý invalidní důchodce chtěl kamaráda zastat, čekal ho stejný osud. „Když jsem se snažil kamarádovi pomoct, on na mě zakřičel ty svině bílá, já tě zabiju a pak mě udeřil, až jsem upadl na zem,“ uvedl u soudu poškozený důchodce, který měl od Nemétha také inkasovat tvrdý úder a na zemi ještě nakopnut.

Obviněný: Jen jsem se bránil

Némethova verze je však zcela opačná a právě on sám měl být invalidními důchodci napadnut. „Je mi trapné, že mě dva důchodci napadli. Jen jsem se bránil a nešťastně ho odstrčil a on upadl a zlomil si nohu. Nekopal jsem do nich,“ bránil se u soudu obžalovaný. „Necítím se být vinen, je to na mě vykonstruované,“ hájil se Németh.

Németh však není před soudem žádný nováček. Na otázku předsedy senátu Miroslava Veselovského jestli je na něho vedeno ještě jiné trestní řízení a kolikrát byl už trestaný, odpověděl Németh: „Asi tak šestkrát nebo sedmkrát.“ Pravda je však jiná a v opisu rejstříku trestů je možno se dočíst o jeho čtrnácti trestech.

Naposledy byl Németh odsouzen právě za těžké ublížení na zdraví a trest si před několika lety odseděl. Navíc měl mít obžalovaný dlouhodobé problémy s alkoholem a byl mu nařízen zákaz požívání alkoholických nápojů. Nicméně v době konfliktu měl v krvi téměř 2,5 promile.

Reklama

Výběr článků

Načítám