Hlavní obsah

Tykačovi hrozí nové stíhání za tunelování CS Fondů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardáři a majiteli těžařské společnosti Czech Coal Pavlu Tykačovi hrozí nové obvinění v souvislosti s vytunelováním CS Fondů z konce 90. let minulého století. Žalobce totiž podal návrh na povolení obnovy trestního řízení. Původní stíhání Tykače zastavilo zastupitelství v roce 2007.

Foto: Tomáš Turek, ČTK

Pavel Tykač

Článek

Návrh na obnovení řízení souvisí s novými svědectvími, která nedávno zazněla u soudu. Několik svědků tam totiž za jednu z hlavních postav vyvedení více než 1,23 miliardy korun za hranice označilo právě exšéfa zaniklé finanční skupiny Motoinvest Tykače.

"Státní zástupce podává předmětný návrh, protože jsou zde nové skutečnosti a důkazy, státnímu zástupci dříve neznámé, které by mohly samy o sobě či ve spojení se skutečnostmi a důkazy známými již dříve vést k závěru, že důvody k rozhodnutí o skončení původního řízení nebyly na místě, a že je naopak na místě podat proti obviněným obžalobu," uvedla k tomu mluvčí pražského Vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Válová zároveň dodala, že návrh na obnovu řízení se týká celkem čtyř lidí - podle informací Práva jde kromě Tykače o Jana Dienstla, Emila Floriana a Josefa Novosvětského.

Policie je obvinila z účasti na více než miliardovém podvodu již v roce 2006 a o rok později všechny navrhla postavit před soud. Nyní již bývalý žalobce František Fíla ale stíhání Tykače a spol. zastavil s tím, že skutky, kvůli kterým je kriminalisté navrhli obžalovat, nejsou trestnými činy. Protikorupční útvar přitom byl přesvědčen o tom, že proti čtveřici shromáždil dostatek důkazů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám