Hlavní obsah

Otec prý svou tříletou dceru neznásilnil. Soudu chyběly důkazy

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Královéhradecký krajský soud v pondělí pro nedostatek důkazů zprostil obžaloby dvaačtyřicetiletého Jindřicha F. z Trutnova, který měl podle obžaloby znásilnit svou tříletou dceru. Loni v dubnu ho za to poslal soud na šest let do vězení. Muž se však odvolal a vrchní soud nařídil nové projednání, které skončilo v pondělí osvobozujícím verdiktem.

Foto: René Chvalina, Právo

Jindřich F. odešel v pondělí od Královehradeckého krajského bez trestu.

Článek

Jindřich F. se okamžitě vzdal práva na odvolání. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu.

Případ projednával krajský soud už potřetí, k tomu byl dvakrát i u vrchního soudu. Muž měl dívku osahávat a strkat jí do pochvy a do konečníku nezjištěný předmět. Tím jí měl způsobit drobná poranění.

Dcera se poprvé svěřila matce poté, co jí chtěla změřit teplotu. Dívka odmítala zavedení teploměru do konečníku s tím, že jí to dělá tatínek. Zpočátku tomu matka nechtěla věřit a nepřikládala tomu velkou váhu, avšak následně totéž dívka zopakovala i při návštěvě u babičky. Navíc se začalo chování tříletého děvčátka výrazně měnit.

Já jsem nic neprovedl.
Jindřich F.

Výrazně se snížila její komunikace s okolím, odmítala osoby mužského pohlaví a také negativně reagovala na dříve běžně prováděnou hygienu v oblasti genitálií a konečníku. Babička a matka děvčete u soudu popsaly situaci, kdy se dívka bála mužů natolik, že nechtěla zůstávat v jejich přítomnosti.

Podle státní zástupkyně je evidentní, že dívka byla sexuálně zneužívána. Vyšetřovatelé ani soudní znalci se však z výpovědí tříleté holčičky příliš nedozvěděli; proto byl muž osvobozen. Lišily se i posudky sexuologů a psychiatrů. Část tvrdila, že muž je sexuální deviant, další, že nikoliv.

Muž své obvinění od počátku odmítal s tím, že mu dívčina matka dělala naschvály. "Já jsem nic neprovedl," řekl loni v červnu odvolacímu soudu v Praze. Jeho obhájkyně tehdy uvedla, že proti jejímu klientovi nesvědčí žádný přímý důkaz.

Přesně nezjištěné sexuální praktiky

Podle spisu obžalovaný Jindřich F. od června 2009 do června 2010 provozoval se svou dcerou sexuální praktiky. Jenže "přesně nezjištěné", kvůli čemuž vrchní soud verdikt zrušil. Předseda odvolacího senátu Jindřich Fastner uvedl, že rozsudek byl ve výroku o vině neurčitý. Když hovoří o "přesně nezjištěných sexuálních praktikách," je to podle Fastnera jako kdyby v případu krádeže soud uvedl, že byly odcizeny "přesně nezjištěné věci přesně nezjištěné hodnoty".

"Nebylo prokázáno, že se stal skutek, pro nějž je obžalovaný stíhán," uvedl v pondělí předseda senátu Miroslav Mjartan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám