Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby Ira, který měl vyvést milióny z české továrny na letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Krajský soud ve Zlíně v pondělí zprostil obžaloby z podvodu bývalého jednatele zkrachovalého výrobce letadel Moravan Aviation z Otrokovic na Zlínsku. Třiapadesátiletý William James Harkin z Irska se podle státního zástupce dopustil podvodů za zhruba 19 miliónů korun. Cizinci hrozilo až desetileté vězení, vinu odmítl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krajský soud muži loni v říjnu uložil šest let a dva měsíce vězení. Olomoucký vrchní soud ale rozsudek po Harkinově odvolání zrušil a přikázal věc projednat znovu. Podle něj nebyly podmínky pro stíhání proti uprchlému, které proti cizinci vedl krajský soud. Harkin se hlavního líčení nikdy nezúčastnil, podle svého obhájce 'nemá důvěru v tuto zemi'.

Harkin, jenž je jediným jednatelem Moravan Aviation od listopadu 2005, údajně nechával sjednávat miliónové půjčky, přestože musel vědět, že na splácení nemá peníze. Podle obžaloby od konce roku 2008 nechal sjednat šest půjček na 18,8 miliónu Kč, peníze však prý vráceny nebyly.

Podle obžaloby věřitel věděl, že otrokovická společnost na tom není po finanční stránce nejlépe, nicméně přesně její hospodářské výsledky neznal. Byl však prý přesvědčen o tom, že firma disponuje nemalým nemovitým majetkem. Nevěděl ale údajně, že společnost je prakticky před úpadkem a veškeré nemovitosti jsou zastaveny na půjčku ve prospěch třetí osoby.

Harkin soudu dříve poslal prohlášení, podle kterého zplnomocněná zástupkyně obžalovaného Jarmila Buriánová záměrně spolupracovala s věřitelem tak, aby "ukradli" veškerý majetek Moravan Aviation. Buriánová nyní pracuje pro společnost Zlin Aircraft, jež získala majetek Moravan Aviation a přešli do ní i někteří její bývalí zaměstnanci.

 Zlin Aircraft dostal movité věci a know-how Moravan Aviation

Majitel Zlin Aircraft Miloslav Tutter již dříve u soudu připustil, že získal ještě před konkurzem movité věci a know-how Moravan Aviation. "Pan obhájce se to snaží tlačit tak, že jsme vytunelovali fabriku. My jsme ale měli pouze dvě věci k zajištění toho, aby nám pan Harkin vrátil peníze. Měly pro nás nulovou hodnotu. Stroje se ani nedaly převést a nemovitosti nám nepatřily," řekl Tutter. Podle něj navíc správce konkurzní podstaty Moravan Aviation anuloval všechny smlouvy a movité věci i know-how zařadil do konkurzu.

"Ve skutečnosti byly úkony činěny tak, aby majetek mohl být nějakou formou nabyt někým jiným. Prostřednictvím půjček bylo zahájeno insolvenční řízení, v rámci kterého byly zpeněženy nemovitosti a veškerá aktiva, aby na konci celého toho řízení se veškerý majetek postupnými kroky soustředil v rukou toho člověka, který na začátku půjčky poskytoval," uvedl dříve Harkinův advokát.

Krajský soud v Brně zahájil s Moravan Aviation insolvenční řízení v červenci 2009. Předloni v únoru rozhodl o úpadku dlužníka, v březnu byl na majetek firmy prohlášen konkurz a o dva měsíce později soud povolil i jeho rozprodej. Společnost před insolvencí vyráběla celokovová letadla ZLIN, která jsou určena například pro výcvik pilotů, přepravu či akrobacii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám