Hlavní obsah

Expolicista si na kamaráda najal vraha, vybral si elitního zločince

Právo, Patrik Biskup

Tohle spojení už možná nikoho ani nepřekvapí. Bývalý policista a zločinec těžkého kalibru se dali dohromady, aby odstranili člověka a dostali se tak k jeho miliónům. Oba jsou hlavními aktéry případu, který rozplétají plzeňští kriminalisté.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Bývalý policista Jiří Hladík skončil ve vazbě.

Článek

Ti oznámili, že tento týden dopadli 37letého muže z Klatovska, který si kvůli finančnímu obohacení najal zabijáka na vraždu známého. Právu se podařilo zjistit, že jde o expolicistu Jiřího Hladíka (37) z Nýrska, který odevzdal služební odznak před osmi lety, když se provalilo, že prodal traktor, který předtím ukradl.

Hladík měl nyní podle zjištění Práva plánovat vraždu Davida Přerosta (29) z Klatov, aby získal více než 4,5 miliónu korun, které mu pomohl získat od pojišťovny jako odškodné za zdravotní následky po dopravní nehodě.

Na likvidaci Přerosta se měl Hladík domluvit s Martinem Lazarem (38), který v minulosti stanul před soudem za ozbrojená přepadení bank, směnáren, podnikatelů či za loupeže v policejních uniformách.

Začalo to nehodou

„Jejich odsouzeníhodné jednání bylo ale operativní prací policie odhaleno, poškozenému byla nabídnuta ochrana a další události už byly v režii policistů,“ řekla k čerstvému případu Martina Kohoutová z Krajského ředitelství policie v Plzni.

Stíhán je ale pouze Hladík, z Lazara policisté zřejmě udělali korunního svědka. V pátrání byl přitom od března 2010, kdy státní zastupitelství v Plzni vydalo souhlas s jeho zadržením kvůli podezření z násilné trestné činnosti.

Celý příběh začal dopravní nehodou před pěti lety. Tehdy na Klatovsku havaroval opilý řidič Pavel Urban a Přerost jako spolujezdec karambol odnesl vážným zraněním. Za zdravotní újmu mu pojišťovna začala odškodnění postupně vyplácet. Za zmínku stojí i to, že se Přerost snažil získat peníze nad rámec pojistného plnění také od Urbanova otce, zámožného hoteliéra. Zašel přitom ale tak daleko, že byl odsouzen za nebezpečné vyhrožování.

Přerost zřejmě dlužil Hladíkovi větší obnos peněz, a tak se začátkem letošního roku spolu dohodli na tom, že Hladík sežene advokáta, který zařídí, aby pojišťovna vyplatila odškodnění jednorázově. Koncem dubna přišla do advokátní úschovny částka více než 4,5 miliónu korun, kterou právník poslal na Hladíkův účet.

Přísně tajné

„Obviněný si peníze nechal pro svoji potřebu. Aby předešel odhalení svého podvodného jednání, počátkem května najal další osobu, která měla poškozeného za úplatu zavraždit,“ popsala policejní mluvčí další sled událostí.

Případ krajští kriminalisté pečlivě tajili, a to i před svými kolegy. Svědčí o tom například chaos, který nastal po nenadálém Přerostově zmizení koncem května.

Klatovská policie na něj reagovala okamžitou výzvou do médií: „Pohřešovaný David Přerost ve čtvrtek 24. května 2012 kolem osmé hodiny ráno odešel z domova a do současné doby o sobě nepodal žádnou zprávu. Mobilní telefon má nedostupný, jeho osobní vozidlo bylo nalezeno na parkovišti před restaurací na ulici Plzeňské v Klatovech.“

Ve skutečnosti ale Přerostovo zmizení souviselo s opatřením plzeňských kriminalistů na jeho ochranu. Záhy klatovská policie pátrání odvolala s tím, že „bylo zjištěno místo pobytu pohřešovaného“.

Hra na kolaps nepomohla

Hladík, kterému v případě prokázání viny hrozí i výjimečný trest, je od čtvrtka ve vazbě. Ještě před ní jej ale museli policisté doprovodit do nemocnice, když se v cele skácel, začal se svíjet a křičet, že má bolesti břicha. Vyšetření ale žádné zdravotní komplikace nepotvrdilo.

Podobný kolaps Hladík předvedl i později přímo před soudcem Miroslavem Mlčákem, který rozhodoval o vzetí do vazby, a jednání muselo být přerušeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám