Hlavní obsah

Cyklistovi, který zkolaboval na Šumavě, zachránil život přístroj Lucas

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přístroj Lucas 2, který má dlouhodobě zapůjčený Horská služba Šumava od společnosti Physiocontrol, zachránil v pátek v podvečer život šestašedesátiletému cyklistovi, který nezvládl náročnou túru a mezi Rokytou a Hradlovým mostem zkolaboval.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cyklisté z jeho skupiny okamžitě poté, co během jízdy z kola spadl, zavolali na dispečink zdravotnické záchranné služby. Ta k nehodě vyslala sanitní vůz, povolala vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně a také záchranáře Horské služby.

„Na místo jsem dorazil přibližně deset minut po oznámení a zjistil, že muže mezitím resuscitovali jeho přátelé za telefonické asistence záchranky. Ihned jsem zraněného převzal a historicky poprvé jsem nasadil přístroj Lucas 2, který provádí nepřímou masáž srdce,“ popsal Právu záchranu života seniora zasahující člen Horské služby Šumava Josef Tischler.

Dodal, že následně poskytl seniorovi ošetření i pomocí tzv. laického defibrilátoru, který na českých horách za poslední dva roky zachránil už řadu životů. Do resuscitace se také zapojily čtyři zdravotní sestry, které shodou okolností jely kolem.

Turisté by si měli trasy pečlivě plánovat

Tischler se proto mohl vypravit pro lékaře z vrtulníku, který na místě nemohl přistát a dosedl na parkovišti u Antýglu. Cestou zpět pak navigoval sanitní vůz. Ten muže převezl k vrtulníku, který jej transportoval do Fakultní nemocnice v Plzni.

„Předpokládám, že podobných případů budeme mít během letní sezony víc. Důrazně proto upozorňuji turisty a zejména cyklisty, aby pečlivě plánovali trasy. Především si musejí naplánovat výlet s ohledem na své zkušenosti, schopnosti, zdravotní stav a věk,“ glosoval záchrannou akci náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám