Hlavní obsah

Českem se valil polský kamión s dvojnásobkem povoleného nákladu

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Policisté zastavili ve čtvrtek ráno polský kamión, protože měli podezření, že je přetížený. To se také potvrdilo při převážení, když zjistili, že náklad váží 96 tun. Povolená hmotnost je ale 48 tun. Navíc neměl šestačtyřicetiletý cizinec žádné z nutných povolení pro převoz nadrozměrného nákladu.

Foto: Policie ČR

Přetížený polský kamión.

Článek

„Aby mohli policisté celou soupravu zvážit, museli požádat o pomoc Centrum služeb pro silniční dopravu, jejichž pracovníci přivezli mobilní váhu. Po součtu hmotností se zjistilo, že souprava s návěsem a nákladem vážila celkem 170 tun, samotný náklad pak 96 tun,“ informovala mluvčí krajské policie Daniela Vlčková s tím, že řidiči policisté na místě dali blokovou pokutu.

„Svým vozidlem bezprostředně ohrožoval provoz na silnicích, proto bude přestupek oznámen na odbor dopravy příslušného městského úřadu. Řidiči ve správním řízení hrozí zákaz řízení všech motorových vozidel od 6 měsíců do jednoho roku a pokuta od 5 do 10 tisíc korun,“ sdělila dále Vlčková s tím, že řidiči byla uložena kauce.

Postih i pro provozovatele vozidla

Dodala, že postihu se nevyhne ani provozovatel vozidla. „Také jemu policisté uložili kauci v maximální možné výši. Ta bude sloužit jako záruka, že se dopravce dostaví ke správnímu řízení.

Za správní delikt, který spáchal tím, že nesplnil podmínky pro silniční přepravu, mu hrozí pokuta až do 100 tisíc korun. Další sankce, a to až do půl miliónu korun mu hrozí za to, že přepravoval zboží bez povolení ke zvláštnímu užívání pozemní komunikace.

Aby mohl kamión s nákladem pokračovat v cestě, musí dopravce vyřídit všechna povolení potřebná pro přesun nadrozměrného nákladu. Navíc při hmotnosti nad 150 tun, což tato souprava překročila, musí být zajištěný policejní doprovod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám