Hlavní obsah

Na Vranovské přehradě hořela loď

Znojmo
Aktualizováno

Na Vranovské přehradě na Znojemsku v noci hořela výletní loď Dyje, nikomu se nic nestalo, škoda ale podle předběžných odhadů dosáhla osmi miliónů korun. Příčiny hasiči vyšetřují. Majitel lodi uvedl, že jeho projekt mu mnozí lidé nepřáli.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Výletní loď Dyje po nočním požáru.

Článek

„Plameny šlehající z lodi u mola nedaleko hráze přehrady náhodný svědek zpozoroval a ohlásil hasičům na tísňovou linku ve 2:11,“ řekl ve čtvrtek mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Při příjezdu hasičů hořel celý interiér lodi, která je dlouhá přes 20 metrů. Na místě zasahovaly jedna profesionální a tři jednotky dobrovolných hasičů. Požár hasiči dostali pod kontrolu přibližně za hodinu. Ropné látky do přehrady neunikly.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Výletní loď po večerní požáru.

„Loď po nedávné rekonstrukci interiéru požár zničil. Příčiny vzniku požáru zjišťují vyšetřovatelé HZS společně s policisty,“ doplnil Haid s tím, že k šetření si přizvali specialisty a také psovoda se psem cvičeným na vyhledávání stop po hořlavinách.

Projektu mnozí nepřáli, naznačil majitel

„Loď zahájila provoz na přehradě před měsícem. Pokřtěna měla být podle majitele ve šťastné datum 7.7. Loď, takzvaný hydrobus, byla ukotvena ve vranovském přístavišti,“ řekl majitel plavidla Martin Balík.

Dyje jezdila léta na maďarském jezeře Balaton. Balík ji koupil v roce 2010 a převezl ji na Moravu. Měl ji odstavenou několik měsíců na parkovišti v centru obce Lesná na Znojemsku.

Z lodi zbyla jen zkroucená hliníková konstrukce, která je podle majitele vhodná snad jen na odvoz do šrotu. Majitel a také jeden z kapitánů plavidla nechtěl spekulovat o tom, proč shořelo. "Pravdou je, že našemu projektu mnozí nepřáli. Na druhé straně měl k lodi přístup v podstatě každý,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám