Hlavní obsah

Žehlení přestupků dostalo policistu před soud

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písek

Na lavici obžalovaných před Okresním soudem v Písku ve středu usedl bývalý šéf českobudějovické dopravní policie Václav Vališ. Podle obžaloby ovlivňoval spolu se dvěma úředníky píseckého městského úřadu řízení ohledně přestupku člena výkonné rady ODS Pavla Dlouhého.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Václav Vališ

Článek

Dlouhý označovaný za "knížete z Hluboké" měl překročit v roce 2010 rychlost u Selibova na Písecku o více než padesát kilometrů v hodině. Nedlouho po tomto údajném přestupku zašel Vališ za úředníkem, dalším obžalovaným Františkem Rychlíkem na správní odbor v Písku a snažil se lobovat za co nejnižší míru sankce.

Při jednání byla i třetí obžalovaná vedoucí právního oddělení Dana Martincová. Případ přestupku byl přeložený na úřad v Týně nad Vltavou. Přestupek skončil promlčením úřední lhůty.

Mluvili o tom na honu

Vališ připustil, že o přestupku Dlouhého slyšel na honu, kde se oba muži setkali a popsal jejich vztah, jako že jsou známí. To potvrdil i Dlouhý, který se dostavil k soudu jako svědek. „Pana Vališe znám jako asi dva tisíce dalších lidí z Českobudějovicka. O pomoc v této věci jsem ho rozhodně nežádal. Nevím, jak by ji mohl ovlivnit,“ uvedl Dlouhý.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Pavel Dlouhý (ODS), známý též jako kníže z Hluboké

Bývalý šéf dopravní policie podle obžaloby ovlivnil řízení ještě u jedné nehody. V případě, když v roce 2009 havaroval ředitel společnosti Motor Jikov Miroslav Dvořák.

Obžaloba dále viní Rychlíka, že ovlivňoval řízení nebo žádal úplatek u řešení dalších pěti dopravních přestupků. Tím měl zneužít pravomoci úřední osoby. Vališ i Rychlík jsou už v důchodu, třetí obžalovaná Martincová momentálně už nevede právní oddělení píseckého úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám