Hlavní obsah

Autoškoly prodávaly řidičáky bez zkoušek, jejich šéfové skončili v poutech

Právo, pab
Karlovy Vary
Aktualizováno

Policisté ve spolupráci s ministerstvem dopravy a státním zastupitelstvím spustili dosud největší zátah na autoškoly, které údajně za úplatky umožňovaly získat řidičské oprávnění bez lékařského vyšetření, výcviku a závěrečné zkoušky. Během středeční akce zatkli karlovarští kriminalisté několik šéfů autoškol.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

S pouty na rukou skončil i zkušební komisař z mariánskolázeňské radnice, který byl na tyto autoškoly napojen a za peníze podvody legalizoval. Všem hrozí trestní stíhání za zneužití pravomoci úřední osoby a úplatkářství. "Jde o případ rozsáhlé korupce, který na úseku výkonu státní správy nemá obdoby," uvedla mluvčí karlovarské policie Andrea Kávová s tím, že podrobnosti sdělí policie na čtvrteční tiskové konferenci.

Podle zjištění Práva šlo o velký byznys s miliónovými zisky. "Za řidičák rovnou do ruky platili zájemci až trojnásobek běžné ceníkové taxy, tedy něco okolo dvaceti tisíc korun," řekl Právu člověk, který se podílel na odhalení gangu.

Detektivové začali utahovat smyčku kolem podezřelých autoškol před několika měsíci. Za tu dobu autoškoly poslaly na silnice stovky řidičů, kteří mohou být doslova časovanou bombou, neboť neprošli žádným výcvikem a někteří z nich si v životě na volant ani nesáhli.

Jak Právo zjistilo, nešlo zdaleka jen o získání nového řidičáku, ale v řadě případů se jednalo o rozšíření řidičského oprávnění na náklaďák, autobus či motorku. Koupit si řidičák mohli i hříšníci, kteří o něj přišli kvůli závažnému dopravnímu prohřešku, a podmínkou pro jeho vrácení bylo jejich opětovné přezkoušení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám