Hlavní obsah

Za vraždu spisovatelky Monyové si Ingr definitivně odpyká 15 let vězení

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Miloslav Hradil

Boris Ingr, který loni 3. srpna zavraždil svoji manželku, úspěšnou autorku románů pro ženy Simonu Monyovou, stráví ve vězení patnáct let. Rozhodl o tom v pondělí Vrchní soud v Olomouci, který tak potvrdil trest, který mu letos v únoru uložil Krajský soud v Brně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Boris Ingr u soudu

Článek

Šestačtyřicetiletý muž se proti rozsudku krajského soudu odvolal. Žádal zproštění obžaloby, přičemž tvrdil, že mu prý vina v rozsahu, jak bylo uvedeno v rozsudku krajského soudu, nebyla prokázána.

„Odvolání bylo zamítnuto jako nedůvodné. Krajským soudem uložený trest byl shledán jako zákonný, přiměřený, byť trochu přísnější. V úvahu je však brát nejen okolnosti případu, ale i charakterové vlastnosti pachatele,“ řekl Právu mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Ingrovi původně hrozilo 10 až 18 let vězení. Přitížilo mu podle mluvčího to, že neprojevil nad svým činem lítost, svou manželku už dříve opakovaně fyzicky napadal a jde o egocentristu, který není schopen jakékoli sebereflexe.

K vraždě došlo podle obžaloby v domě v Brně - Obřanech, kde spisovatelka bydlela. Ingr tu přišel večer s lahví vína a bonboniérou s tím, že jde uspat jejich syna. Monyová seděla na zahradě se dvěma kamarádkami a souhlasila. Ingr prý před dítětem otevřel okno a skočil z něj. Z malé výšky dopadl na auto před domem, ale vážně se nezranil. Poté se manželé pohádali, při hádce Ingr ženu napadl nožem a šestkrát ji bodl do různých částí těla, především hrudníku.

Boris Ingr volal záchranáře a k vraždě se přiznal

Podle znalců byly ze šesti bodně řezných ran, při kterých musela bránící se žena trpět bolestí, osudné dvě – jedna z nich mířila do plíce a druhá přetnula horní dutou žílu a způsobila vnitřní krvácení. Monyová na následky zranění bezprostředně zemřela.

Sám Ingr krátce po činu přivolal pomoc záchranné služby ze svého telefonu a záchranářům se k vraždě přiznal. Následně však tvrdil, že si na událost nevzpomíná, a ani před odvolacím soudem se k vraždě nepřiznal.

Motivem činu bylo patrně to, že se Ingr nebyl schopen smířit s koncem manželství. Roli přitom zřejmě sehrálo to, že muž byl podle znalců na své zavražděné manželce závislý finančně i při dosahování svého společenského postavení.

Odvolací soud potvrdil také mimořádné odškodné sedmiletému synovi Ingra a Monyové. Od otce dostane za své ztížené společenské postavení milión korun. Dále hoch stejně jako jeho dva bratři, kteří nejsou Ingrovými potomky, ale přijali jeho jméno, dostanou každý 240 tisíc korun. Tato částka byla přiznána také každému z rodičů spisovatelky. Bratrovi Monyové musí odsouzený vyplatit 170 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám