Hlavní obsah

Rady jak uplácet vynesly středočeské úředníci návrh na obžalobu

Policie navrhla obžalovat úřednici krajského úřadu Středočeského kraje, která prý figurovala v případu tehdejšího manažera Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) a jeho komplice. Manažer a komplic si podle kriminalistů řekli o úplatek přes 1,5 miliónu. Úřednici teď policisté podle televize Nova navrhli obžalovat proto, že podle nich manažerovi radila.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

PVS se potýkala s úplatkářskou kauzou na počátku roku. Detektivové z protikorupční policie v lednu zadrželi dva muže po převzetí úplatku ve výši 1,6 miliónu korun, který měl zajistit kladné stanovisko PVS ke stavebnímu povolení na stavbu na území Prahy. Jedním z mužů byl tehdejší ředitel divize rozvoje PVS Petr Krupička. Protikorupční policie případ podle svého mluvčího Jaroslava Ibeheje stále vyšetřuje.

Nova uvedla, že úřednici, specialistku na veřejné zakázky středočeského krajského úřadu, tehdy policisté vyslýchali jen jako svědkyni. Nyní ale dospěli k závěru, že Krupičkovi při sjednávání úplatku pomáhala. "Měla podle našeho zjištění radit jedné obviněné osobě a následně ho i psychicky podporovala s tím, že nic nehrozí při převzetí tohoto úplatku," řekl Nově Ibehej.

V souvislosti se Středočeským krajem se v těchto dnech mluví hlavně o případu bývalého hejtmana Davida Ratha. Policisté ho zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Podle kriminalistů to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Poslanci hrozí v případě odsouzení až dvanáctileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám