Hlavní obsah

Vietnamec si oddechl: žalobkyně uznala, že si školačka sex s ním vymyslela

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Nikdo ho nebral vážně, když se při zatýkání letos v dubnu dušoval, že nic špatného neprovedl. Až už vůbec se nechtěl smířit s obviněním, že sexuálně zneužil třináctiletou dívku. Po měsíci je všechno jinak. Dvaapadesátiletý Vietnamec z Klatovska dostal minulý týden úřední obsílku ze státního zastupitelství, ze které se dozvěděl, že jeho trestní stíhání žalobkyně zastavila.

Článek

Školačka ze sousedství na něho totiž ušila boudu. Příběh o intimních hrátkách si vymyslela od začátku až do konce, aby na sebe strhla pozornost rodičů a zabránila tak jejich neustálým hádkám. Tím mu pěkně zavařila, cizinec strávil měsíc ve vazbě s vidinou osmiletého vězení.

„Máme to černé na bílém, že k žádnému trestnému činu nedošlo,“ potvrdil  Právu cizincův obhájce Rostislav Netrval.

Přesvědčivá výpověď

Policisté zpočátku o výpovědi školačky vůbec nepochybovali. „Roli oběti sehrála velmi  přesvědčivě. Uvěřila jí to i státní zástupkyně a také soudce, který  Asiata poslal do vazby,“  řekl Právu informovaný zdroj. Popsala to tak, že muž ji vlákal do svého obchodu a potom osahával na intimních místech, přičemž totéž požadoval i po ní.

Zvrat v případu nastal poté, co dívku vyšetřila psycholožka. „Její výpověď nelze považovat za věrohodnou. Může být smyšlená úplně či v podstatných detailech. Není také schopna zcela domyslet újmu, kterou může nepravdivou výpovědí způsobit. Mohla být motivována snahou na sebe upozornit zřejmě kvůli vážnému střetu mezi rodiči,“ napsala znalkyně v posudku.

Tím odstartovala další kolo výslechů. „Při jednom z nich se školačka přiznala, že si to celé vymyslela. Chtěla tím zabránit rozchodu rodičů a rodinu znovu stmelit,“ dodal zdroj.

Vietnamec se nezlobí, ale chce odškodnit za vazbu

„Já se na ni nezlobím, je to ještě malá holka. Možná ji k tomu někdo navedl,“ reagoval přes advokáta očištěný Vietnamec. Požadovat ale bude ale státu odškodnění za pobyt ve vazbě, což v jeho případě dělá částku zhruba 45 tisíc korun.

Za křivé obvinění se dívka může dostat sama k soudu. Ten ji sice vzhledem k věku pod hranicí trestní odpovědnosti nemůže potrestat, ale na návrh státního zástupce má možnost uložit výchovné opatření. Tím je například napomenutí s výstrahou, zařazení do terapeutického programu, dohled probačního úředníka a v krajním případě i ochranná ústavní výchova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám