Hlavní obsah

Justice počesku: soudy se hádají, mezitím jim dva obžalovaní zemřeli

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už více než dvanáct let čelí někdejší členové představenstva Komerční banky (KB) trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům. Konec kauzy je však stále v nedohlednu. Soudy, které rozhodují o osudu mužů, se totiž nedokážou shodnout a případ si neustále přehazují. A obžalovaných pomalu ubývá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v únoru 2005, kdy se kauzou začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 1, státní zastupitelství počítalo s devíti stíhanými, v tuto chvíli je jich již o dva méně.

Nejprve v prosinci 2007 zemřel ve věku 57 let bývalý generální ředitel KB Jan Kollert.

Dalším zesnulým je podle zjištění Práva Karel Bednář. „Dne 10. května 2012 v neveřejném zasedání bylo rozhodnuto u obžalovaného Ing. Bednáře o zastavení trestního stíhání, neboť zemřel,“ uvedla mluvčí soudu Michaela Wenzlová. Podle informací Bednář zemřel loni v létě ve věku 76 let.

„Doufám, že na rozdíl od některých svých stejně pronásledovaných kolegů se dožiji konečného osvobozujícího rozsudku,“ řekl Právu obžalovaný, který si nepřál být jmenován. Věk zbylých sedmi stíhaných se pohybuje od 52 do 64 let.

Případ Alon

Trestná činnost, o níž v kauze jde, se podle žalobců měla odehrát v letech 1997 až 1999. Mužům je kladeno za vinu, že mohou za miliardové ztrátové obchodování banky s rakouskou firmou B.C.L. Trading podnikatele Baraka Alona. Všichni vinu popírají.

Bankéři si vyslechli obvinění na přelomu dubna a května 2000. Žalobce původně nebyl přesvědčen o tom, že se provinili, a jejich stíhání po zhruba čtyřech letech zastavil. Nadřízené státní zastupitelství však bylo jiného názoru a koncem listopadu 2004 putovala k soudu obžaloba.

Na obvodním soudu dostal případ na starosti Michal Výtisk, nynější předseda Obvodního soudu pro Prahu 10. Vynesl tři osvobozující verdikty: v prosinci 2005, v lednu 2007 a v únoru 2008. Všechny ale zrušil nadřízený Městský soud v Praze.

Výtisk se při vynášení třetího rozsudku nad stanoviskem odvolacího senátu pozastavil a řekl, že neví, co po něm městský soud vlastně chce.

Odvolací instance reagovala tím, že mu případ odebrala a přidělila ho Karlu Kudláčkovi. Ten se kauzou zabýval od června 2009 do června 2010, kdy opět zazněl zprošťující rozsudek. I ten městský soud zrušil.

Protože ale Kudláček z obvodního soudu odešel, dostala spis jeho kolegyně Blanka Bedřichová, která se vyloučila pro podjatost. Od loňského března kauzu řeší tedy v pořadí již čtvrtý soudce − Helena Králová.

Ta se dvakrát pokusila stíhání zastavit kvůli nepřiměřené délce řízení. Naposledy se tak stalo loni v prosinci. Obě rozhodnutí zrušil nadřízený soud.

„Městský soud v Praze v souladu s ustálenou judikaturou i názorem Ústavního soudu zastává názor, že pouze délka řízení nemůže být sama o sobě jediným důvodem pro zastavení trestního stíhání, ale je potřeba zkoumat veškeré okolnosti případu,“ říká mluvčí městského soudu Martina Lhotáková.

Advokát Marek Nespala, který je obhájcem Jaroslava Mareše, si myslí, že v případu jsou splněny všechny předpoklady pro zastavení stíhání kvůli nepřiměřené délce řízení.

Právu řekl, že každým dalším rokem se navíc snižuje hodnota důkazů. „Spousta svědků si na nic nepamatuje nebo již nežije nebo je naprosto nedostupná,“ podotkl Nespala.

Reklama

Výběr článků

Načítám