Hlavní obsah

Rathovu kauzu chtějí dozorovat středočeští žalobci

Právo, Radim Vaculík, Jiří Hardoš

Středočeské krajské státní zastupitelství chce podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Práva převzít korupční kauzu obviněného poslance Davida Ratha. Přestože to tamní šéf žalobců Martin Staněk odmítl potvrdit, podle zjištění Práva se jeho úřad snaží o to, aby případ dozoroval místo současného ústeckého krajského zastupitelství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka.

Článek

A nemusí být bez šance. Trestná činnost týkající se Rathova případu a dalších sedmi obviněných se sice podle náměstkyně ústeckých žalobců Lenky Bradáčové odehrála na území tří krajů – Ústeckého, Prahy a Středočeského – ale bývalý hejtman je obviněn pouze z jednoho skutku, a to přijetí sedmimiliónového úplatku.

Krabici od vína s balíkem peněz převzal 14. května večer v domě další stíhané, Kateřiny Pancové, který je v obci Rudná u Prahy, a tedy ve Středočeském kraji.

Rozdělí případ?

Proto není vůbec vyloučeno, že kauza týkající se manipulací s veřejnými zakázkami bude rozdělena a věc týkající se samotného Ratha nakonec skutečně skončí na stole středočeských krajských žalobců.

„V okamžiku, kdy na základě vyhodnocování důkazů dospějeme k názoru, že bychom nebyli v té kauze věcně či místně příslušní, sami ji předáme tomu, komu bude náležet, anebo o předání dozoru požádáme nadřízené zastupitelství,“ podotkla k tomu Bradáčová.

Zatím tak ale nemíní učinit, protože policisté společně s ústeckými žalobci teprve v rámci vyšetřování důkazy shromažďují a analyzují. Navíc Staňkův úřad by měl o převzetí případu požádat nynější dozorové zastupitelství, tedy Bradáčovou a spol., a to se prý dosud nestalo.

„K nám žádná žádost o převzetí dozoru nad touto kauzou nedorazila,“ podotkla Bradáčová.

Mlžení Středočechů

Sám šéf středočeských žalobců Staněk se opakovaně vyhnul přímé odpovědi, zda už jeho zastupitelství požádalo o dozor nad nejsledovanějším případem posledních let.

„Vámi označená trestní věc není k dnešnímu dni vedena na Krajském státním zastupitelství v Praze v agendě dozoru státního zástupce nad zákonností přípravného řízení trestního a z tohoto důvodu není Krajské státní zastupitelství v Praze příslušné k poskytování informací o průběhu trestního řízení,“ odpověděl nejprve ve středu e-mailem.

Po vznesení opětovného dotazu uvedl, že poskytl „informaci odpovídající současnému stavu“. „Pokud tady není věc vedena, tak těžko můžeme podávat nějaké informace,“ řekl vyhýbavě. Informaci Práva však jednoznačně neodmítl.

O tom, že středočeští žalobci chtějí Rathovu věc začít řešit místo ústeckých kolegů, má být podle zjištění Práva informováno i přímo nadřízené Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ). Tamní mluvčí Irena Válová však odmítla, že by střední Čechy požádaly o převzetí případu prostřednictvím jejich zastupitelství.

 Místní příslušnost se zatím nezkoumala

„Žádné státní zastupitelství nepožádalo VSZ o převzetí té věci,“ uvedla Válová a upozornila, že pokud středočeští žalobci míní, že kauzu mají mít na starosti oni, měli by se obrátit rovnou na své ústecké kolegy. A jak už bylo ústy Bradáčové řečeno, zatím se tak nestalo.

Pražští vrchní žalobci obdrželi před několika dny z ústeckého státního zastupitelství první informace o kauze v rámci takzvaného dohledu. A podle Válové zatím nezkoumají, které krajské zastupitelství má mít případ na starosti. Materiály obdržené z Ústí totiž podle ní neobsahují nic, co by se místní příslušnosti týkalo.

„Nebyl dán žádný zákonný podnět a není důvod k pochybnostem,“ sdělila Právu Válová. Sám šéf VSZ Vlastimil Rampula však již ve středu Právu řekl, že by se dohledový žalobce měl zabývat i tím, kdo má mít kauzu na stole.

Na důvodnost převedení případu do středních Čech už ve středu upozornili sami Rathovi advokáti, kteří prý kvůli tomu hodlají podat námitku vůči ústeckým žalobcům. „Žádný takový podnět jsme dosud neobdrželi,“ komentovala to Bradáčová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám