Hlavní obsah

Inspekce obvinila bratra exnáměstka protikorupční policie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinili ze dvou trestných činů bratra bývalého náměstka protikorupční policie (ÚOKFK) Jiřího Veselého. Podezřelý pracuje jako operativec v ústecké pobočce ÚOKFK, které ještě do loňského května jeho sourozenec šéfoval, než šel dělat náměstka řediteli útvaru Tomáši Martincovi.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

ilustrační foto

Článek

Veselý podle informací Práva údajně vyzradil jednomu muži podezřelému z korupce, že jej chce ÚOKFK odposlouchávat. Tím tak s největší pravděpodobností zhatil celé prověřování kauzy, která skončila u ledu.

"Mohu potvrdit, že jsme ve středu zahájili trestní stíhání proti policistovi z ÚOKFK z expozitury v Ústí nad Labem," řekla Právu mluvčí inspekce Radka Sandorová s tím, že vyšetřování probíhá na svobodě. "Je obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a ohrožení utajované informace. Za první z těchto činů mu hrozí až pětileté vězení, za druhý tři roky," dodala Sandorová.

Obviněný podle ní úmyslně vyzradil informaci z trestního řízení, která navíc byla vedena jako utajovaná ve stupni "vyhrazené". "Tím ohrozil průběh prověřování zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku," poznamenala Sandorová.

Podle mluvčího ÚOKFK Jaroslava Ibeheje už inspekce o obvinění detektiva informovala ředitele útvaru Martince. Martinec na to zareagoval tak, že okamžitě zprostil policistu výkonu služby a dále bude rozhodovat o jeho případném propuštění od policie.

Bratr stíhaného detektiva Jiří Veselý loni v listopadu z postu náměstka protikorupčního útvaru i od samotné policie na vlastní žádost odešel a v současnosti pracuje jako bezpečnostní ředitel potravinářského gigantu Agrofert Holding patřícího miliardáři Andreji Babišovi.

Byl to přitom právě Veselý, o kterém se v minulosti hovořilo jako o možném řediteli celé protikorupční policie po odchodu tehdejšího šéfa Libora Vrby. Policejní prezident Petr Lessy si ale na tento post vybral Tomáše Martince a Veselý se na půl roku stal jeho náměstkem, než zamířil k Babišovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám