Hlavní obsah

Kvůli Břeclavi zvažujeme trestní oznámení, zní z asociace Romů

Břeclav/Praha
Aktualizováno

Celostátní asociace Romů ČR zvažuje kvůli případu břeclavského hocha podání trestního oznámení za podněcování k rasové nenávisti. Na postupu se chce dohodnout s představiteli břeclavských Romů. Řekl to předseda asociace Vladimír Galbavý. Zraněný patnáctiletý chlapec tvrdil, že ho napadli Romové, útok si ale vymyslel. Matka se za to Romům omluvila.

Foto: ČTK

Břeclav zažila kvůli smyšlenému napadení velkou demonstraci.

Článek

"Zvažujeme podání trestního oznámení za podněcování k rasové nenávisti, protože to bylo velké peklo, co se prožilo, co hlavně Romové z Břeclavska prožili," řekl Galbavý.

Vedení asociace se mělo ve čtvrtek kvůli případu sejít s představiteli břeclavských Romů, schůzka se ale odsunula. Asociace se tedy zatím snaží situaci uklidňovat. "Dáváme to více méně do klidu. Je to rozbouřené, proto jsme už obvolali romské představitele Břeclavska, ať zachovají klid," dodal Galbavý.

Podle něj se setkání uskuteční nejpozději příští týden, kdy by mělo padnout také konečné rozhodnutí o postupu. Ten bude záviset hlavně na názoru břeclavských Romů. "Omluvu vítáme, o to je to trošičku snadnější. K poškození Romů - a hlavně v Břeclavi - ale došlo, takže lidé to cítí trošičku jinak. Pokud bude nutné, budeme muset podnět (kvůli podněcování k rasové nenávisti) podat. Pokud na tom budou (břeclavští Romové) trvat, vyjdeme jim vstříc," uvedl Galbavý.

Vedení asociace by rádo jednalo i s vedením města a případně také s policií. Příští týden by se mělo sejít s vládní zmocněnkyní pro lidská práva.

Romové žádají nový zákon

Romská sdružení navíc v otevřeném dopise adresovaném premiérovi Petru Nečasovi a celé vládě žádají vznik zákona, který by umožnil trestně stíhat původce smyšlených případů namířených proti Romům.

Pod výzvu se podepsala sdružení Romodrom, Romea, Čačipen a Slovo 21. "Romové se pochopitelně v atmosféře vyvolané každým z těchto výmyslů bojí, nepouštějí své děti ven, často je kvůli tomu ani neposílají do školy, jsou z takových situací velmi frustrovaní," tvrdí. Romové necítí podporu od státu, je prý proto pravděpodobné, že se příště budou bránit sami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám