Hlavní obsah

Zdrcená matka chlapce z Břeclavi se omluvila všem Romům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oksana Zhyvachivska, matka chlapce, který si vymyslel historku o napadení Romy v Břeclavi, se ve čtvrtek příslušníkům české minority omluvila. Jak uvedla, neměla důvod svému synovi nevěřit. Že chlapec nemluvil pravdu, sdělili vyšetřovatelé ve středu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Oksana Zhyvachivska u lůžka syna

Článek

"Vnímám to jako nepovedenou klukovinu. Omlouvám se Romům," uvedla. Zdůraznila, že sama je zvratem v celé kauze značně zaskočena. Nepředpokládala, že by policejní vyšetřování mohlo ukázat, že její patnáctiletý syn nebyl napaden, ale že si zranění způsobil sám při nepovedeném akrobatickém kousku.

Matka chlapce se poté, co bylo zveřejněno prohlášení policie, psychicky zhroutila. Jak uvedl břeclavský starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD), bude se s ní chtít setkat. Toto setkání se má uskutečnit ještě ve čtvrtek.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Oksana Zhyvachivska

“Včerejší den byl pro mne velmi těžký. Po zranění syna to byl další krušný zážitek. Když jsem se dozvěděla, jak se událost skutečně odehrála, nevěděla jsem, jestli být ráda, že tu svou lehkovážnost vůbec přežil, nebo být naštvaná, že obelhal nejen mě, ale celou zemi. Je to opravdu smutné a nepříjemné. Těžko hledám vysvětlení, proč si s kamarády vymysleli zrovna takovou historku. Omlouvám se za vše, co tato nešťastná a nepravdivá slova způsobila. Hazard, který vedl k jeho poranění, vystřídal výrok, který vzbudil hodně zla a za to se omlouvám," řekla Právu.

Vyšetřovatelé postupně rozkryli celý případ

Patnáctiletý Petr večer 15. dubna zavolal matce, že jej napadla trojice mužů, z nichž nejméně jeden má být Rom, a zbila jej. Zhyvachivska jej odvezla do nemocnice, kde mu lékaři zjistili těžká zranění a museli mu odebrat ledvinu.

Ve středu vyšetřovatelé uvedli, že při výslechu chlapce vyšly najevo určité nejasnosti, byl proto podroben výslechu na detektoru lži. Jeho následná výpověď pak byla zcela odlišná, chlapec přiznal, že si napadení vymyslel, protože se bál autoritativní matky. Ve skutečnosti se předváděl před kamarády v osmém patře paneláku, přepadl přes zábradlí a spadl dolů. Naštěstí se zachytil o jedno patro níže, kde si nárazem způsobil zranění.

Matku chlapce sdělení policie zdrtiloVideo: Prima Family

„Včera jsem nebyla vůbec schopna mluvit. Snažím se odpovídat na esemesky. Když jsem slyšela, co mi řekl, udělala bych to, i kdyby to nebyli Romové,“ řekla v rozhovoru pro TV Prima matka chlapce k tomu, jaká se poté, co zveřejnila informace o údajném útoku, spustila mediální smršť.

„Nevěřím tomu, že by se 15letý kluk bál toho, že ho matka seřve. Pro mě je to zjištění, které mě dostalo na kolena,“ dodala ke středečnímu sdělení policie.

Vyšetřovatel: Kdyby se nezachytil, mohlo to dopadnou hůřeVideo: Miroslav Homola, Právo

Domnělý útok Romů na chlapce, po němž podle jeho slov chtěli cigaretu, se stal symbolickou kapkou, po níž přetekl pohár trpělivosti místních občanů i příznivců krajní pravice. Obě skupiny v Břeclavi uspořádaly proti Romům demonstraci, která čítala dvě tisícovky lidí.

Foto: ČTK

Centrem Břeclavi nedávno pochodovalo na 2000 demonstrantů za patnáctiletého chlapce, kterého zmlátili údajně romští výtržníci. Podobné incidenty stupňují napětí, kterého zneužívají radikálové.

Davidovi vrátila peníze

Zároveň se zvedla vlna emocí a lidé na konto matky hocha posílali peníze. Finanční pomoc rodině poukázal i známý zpěvák Michal David, který později prohlásil, že bude chtít peníze vrátit, což matka ve čtvrtek učinila.

"Co se týká daru Michala Davida, respektuji jeho požadavek na vrácení peněz. I kdyby sám neprohlásil, že trvá na vrácení peněz, byla jsem připravena jej sama kontaktovat a řešit vzniklou situaci. Jen je snad pochopitelné, že jsem tak neučinila hned včera, protože jsem se nejprve sama musela vypořádat s novou situací. Peníze jsem dnes odeslala i s omluvným dopisem. Jen bych snad připomněla, že jsem je nechtěla použít pro naši potřebu, ale plánovala jsem je dát k dispozici těm, kdo se stanou obětí trestného činu," řekla Právu matka.

Romové: Chlapec by měl zaplatit náklady na opatření

Příslušníci menšiny od počátku nechtěli mít s údajným činem nic společného, tvrdili, že útočníci nepocházejí z jejich řad, a uváděli, že to snad byli Slováci. Objevily se spekulace o ukrajinské mafii a o zapojení chlapce do prodeje drog, které se však ukázaly rovněž nepodložené.

Ve čtvrtek odpoledne zasedli v břeclavské synagoze Romové a zástupci několika iniciativ na společném setkání. Bylo naplánováno již dříve, a s jiným programem, pochopitelně se ale stočilo k aktuální situaci

Foto: Milan Vojtek, Právo

Alena Gronzíková

“Romská menšina, žijící v Břeclavi i dalších městech České republiky se cítí být poškozena. Proto budeme po matce požadovat veřejnou omluvu a podnikneme patřičné právní kroky ke sjednání nápravy. Mimo jiné požádáme město Břeclav o součinnost v této věci a vyčíslení nákladů, které byly s kauzou spojeny,” uvedla za místní Romy Alena Gronzíková.

Předseda Celostátní asociace Romů ČR Vladimír Galbavý uvedl, že zvažuje v této kauze podat trestní oznámení za podněcování k rasové nenávisti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám