Hlavní obsah

V Českém Švýcarsku hoří od večera les

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Švýcarsko

Od neuhašeného ohniště se zřejmě ve středu navečer rozšířil požár lesa u Mezní louky v Českém Švýcarsku. Požár ohlásili večer němečtí ochránci přírody, kteří přes hranici pozorovali kouř z lesa. Podle mluvčího národního parku Tomáše Salova se ohnisko podařilo nalézt až ve čtvrtek ráno, hoří zhruba na 15 arech.

Foto: Správa Národního parku České Švýcarsko

Požárem zasažená část parku

Článek

Nyní hoří ve špatně přístupném terénu především lesní hrabanka, protože se uklidnil vítr. Podle Salova hořely ale i větve v korunách stromů. Hasiči mají hlavně problém s vodou, v místě se žádná nevyskytuje. I proto hasiči povolali celkem 10 cisteren.

„Z důvodů nepřístupnosti terénu bylo nutno natáhnout dálkové vedení vody dlouhé zhruba 2,5 km,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

V národním parku České Švýcarsko hoří letos již potřetí. Požár se rozšířil z ilegálně založeného ohniště, které je na místě podle pracovníků parku dobře patrné.

„V lesích je v současné době veliké sucho a jakýkoli oheň představuje pro národní park významné nebezpečí,“ řekl ředitel odboru péče o ekosystémy národního parku České Švýcarsko Jan Drozd.

Nebezpečí vzniku požárů výrazně zvyšuje suché a teplé počasí. Pokud nenastanou předpovídané víkendové deště, chce Správa Národního parku České Švýcarsko z bezpečnostních důvodů v příštím týdnu vyhlásit zákaz vstupu do lesa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám