Hlavní obsah

Firma z Rathovy kauzy inkasovala 750 miliónů od Prahy 6

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební společnost Konstruktiva Branko, jejíhož ředitele Pavla Drážďanského stíhá policie v kauze středočeského exhejtmana Davida Ratha kvůli účasti na zmanipulované zakázce na opravu buštěhradského zámku, v minulosti profitovala zejména ze zakázek od radnice Prahy 6. Za posledních deset let firma získala veřejné zakázky za téměř 1,2 miliardy korun, z toho více než 60 procent tvoří tendry od šestého pražského obvodu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Tomáš Chalupa (ODS) dal ještě jako starosta Prahy 6 vydělat firmě z Rathovy kauzy.

Článek

Od roku 2006 až do loňska, tedy za starostování současného ministra životního prostředí za ODS Tomáše Chalupy, tam společnost Konstruktiva Branko získala celkem třináct zakázek za zhruba 750 miliónů korun. Dnešní vedení radnice teď chce zpětně prověřit, zda i tyto soutěže nebyly zmanipulovány. Právu to potvrdila současná starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS).

„V tuto chvíli je to pro mě nová informace, nicméně určitě to prověříme,“ konstatovala pro Právo starostka, která Chalupu v čele radnice vystřídala loni. A podobně se vyjádřil i opoziční zastupitel za Stranu zelených Petr Hrdina: „Tam, kde budou pochybnosti o výběru, například proto, že vítězná Konstruktiva Branko nenabídla nejnižší cenu, budeme požadovat prošetření v kontrolním výboru.“

Konstruktiva byla v Praze 6 úspěšná především v tendrech na opravy školních budov, vyhrála např. zakázku za 104 milióny korun na rekonstrukci budovy základní školy Benita Juareze. Radnice firmě svěřila i třiašedesátimiliónovou zakázku na opravu školy Pod Marjánkou, o deset miliónů méně pak měly hodnotu kontrakty Konstruktivy Branko na rekonstrukce škol v ulici Na Dlouhém lánu a na náměstí Interbrigády. Společnost se podílela také na opravách sídla městské části.

Chalupa: Losovačky jsme nepořádali

„Pokud si pamatuji, tak jsme nikdy žádné losovačky nepořádali. Vždy jsme postupovali podle zákona a s ohledem na maximální efektivitu a úsporu veřejných prostředků,“ napsal včera Právu v sms zprávě Chalupa.

Kromě Prahy 6 získávala v minulosti Konstruktiva Branko veřejné zakázky také od pražského magistrátu nebo městských částí 4 a 14. Pracovala např. i pro ministerstva obrany a vnitra nebo pro Fyzikální ústav Akademie věd.

Ředitel Konstruktivy Branko a jeho podřízený jsou od minulého pondělí spolu s dalšími šesti obviněnými ve vazbě kvůli zakázce na opravu buštěhradského zámku, která byla podle dostupných informací předražena o 46 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám