Hlavní obsah

Chlapec z Břeclavi si útok Romů vymyslel, zranil se sám

Právo, Novinky, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie při vyšetřování údajného útoku Romů na chlapce v Břeclavi ve středu oznámila, že z jeho výslechu vyplynulo, že si zranění způsobil sám. Napadení ze strany tří útočníků si vymyslel, protože měl strach z autoritativní matky. Ta je podle vyšetřovatelů z jeho lži nyní zdrcená.

Vyšetřovatel: Kdyby se nezachytil, mohlo to dopadnou hůřeVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Výpověď Petra Z. se zdála kriminalistům nevěrohodná, proto přistoupili k dalšímu výslechu s pomocí detektoru lži, který odhalil skutečný průběh nešťastné události.

Situace v Břeclavi by se měla uklidnit, řekl vyšetřovatel Josef MichálekVideo: Miroslav Homola, Právo

„Zranění si způsobil sám, pádem přes zábradlí, kdy na tomto zábradlí předváděl gymnastické prvky v osmém patře bytového domu v Břeclavi. Přepadl o patro níže, kde se zachytil, došlo k nárazu na zábradlí a ke vzniku zranění,“ řekl Luděk Blahák, šéf vyšetřovacího týmu. Svědky chlapcova pádu byli dvě dívky a jeden chlapec. O tom, jak se vše seběhlo, řekli jen jedné další osobě.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalisté Luděk Blahák z Brna a Josef Michálek z Břeclavi

Blahák dodal, že kdyby se chlapec na zábradlí o patro níže nezachytil, mohl zemřít. Jeho matka je podle něj z vývoje celého případu zdrcená, do poslední chvíle věřila, že jí říká pravdu.

Jak kriminalisté doplnili, o tragédii věděli všichni zúčastnění, nicméně i během opakovaného vyšetřování kriminalistům o skutečném ději lhali. Zatím není jasné, zda může být chlapec stíhán spolu s kamarády za křivé svědectví. Znalecká vyšetření, která prokázala, jak se vše stalo, se uskutečnila ve středu.

Zmlácený Petro o útočnících, kteří ho připravili o ledvinu: Jsou to ubožáciVideo: Prima FTV

Matka: Agrese, o nic jiného nešlo

Incident se stal v neděli 15. dubna mezi dvacátou a jednadvacátou hodinou v sousedství břeclavského Shopping centra. Na chlapce zaútočil podle jeho popisu trojlístek pachatelů pod záminkou, aby jim dal cigaretu. Do tváře prý viděl jednomu z nich, který chtěl cigaretu, a uvedl, že se jednalo o Roma, druzí dva útočili zezadu. Po útoku, při němž si chránil alespoň hlavu, přivolal matku a ta jej odvezla do nemocnice. Lékaři mu museli odejmout poškozenou ledvinu, natržená játra se nakonec zhojila.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Strážníci městské policie a koordinátor Jaroslav Daniel hlídkují u břeclavského Shopping centra.

”Jim šlo jednoznačně o tu agresi, o násilí, potřebovali někoho zmlátit. Petro měl u sebe víc než tisíc korun, drahou bundu a dost slušný mobil, ale o nic z toho neměli zájem. Jim šlo jen o to najít slabšího,” komentovala tehdy bezprostředně útok matka zmláceného chlapce Oksana Zhyvachivska.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Petro Zhivachivsky se svou matkou v nemocnici.

Demonstrace v Břeclavi

Událost vyvolala obrovskou vlnu emocí. V Břeclavi, kde se v minulosti stalo nespočet násilných trestných činů za aktivní účasti místních Romů, se stala rozbuškou. Pro sjednání klidu v ulicích posílila hlídky republiková i městská policie.

Foto: ČTK

Centrem Břeclavi nedávno pochodovalo na 2000 demonstrantů za patnáctiletého chlapce, kterého zmlátili údajně romští výtržníci. Podobné incidenty stupňují napětí, kterého zneužívají radikálové.

Týden po činu se pak stalo město dějištěm demonstrace, do jejíhož organizování se zapojila mládežnická odnož Vandasovy DSSS. Demonstrace byla pro radikály málo úspěšná, lidi Vandas nezaujal a akce se změnila v ostrou debatu asi tří tisíc obyvatel s vedením města.

Břeclavští Romové, proti nimž se zvedla vlna pobouření, od zveřejnění informací o útoku odmítali, že by pachatelem byl někdo z nich, a naznačovali, že za vším je mafie a obchod s drogami. [celá zpráva]

Foto: Milan Vojtek, Právo

Romové akci na podporu zraněného chlapce proměnili v mítink na obranu svých práv. Současně hrozí radikálním vstupem do vývoje nedělní situace.

Otázkou zůstává, jak se nyní postaví k případu mnozí z těch, kteří organizovali pomoc zraněnému chlapci, kvůli kterému policie vyslechla stovky svědků a Břeclav zažila téměř policejní manévry.

Michal David bude chtít dar vrátit

Například zpěvák Michal David mu věnoval jako sponzorský dar na doléčení 100 000 korun. Jak ve středu po zveřejnění informace o chlapcově lži uvedl, peníze bude chtít zpět.

"Peníze zpátky chtít budu, protože v tomto případě nejde o to, o co jít mělo. Nenechám si je ale, půjdou určitě na nějakou dobročinnou věc, ještě se musíme s manželkou rozhodnout na co," řekl ČTK David.

"Celé je to smyšlená záležitost, všichni jsme tak trošičku podvedení mladým klukem, který se doma bál říct pravdu. Jsme všichni tak trochu za šašky," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám