Hlavní obsah

Šéf záchranky: Schovávání mrtvol pacientů ve sklepě bylo běžnou praxí

Právo, Rudolf Voleman

Ukládání mrtvých těl pacientů, kteří zemřeli při převozu sanitkou, do sklepa či do garáže na stanovištích záchranné služby v Karlovarském kraji po dobu minimálně dvou hodin, než si tělo může podle zákona vyzvednout pohřební služba, bylo dosud podle ředitele záchranky Luďka Nečesaného běžnou praxí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Uvedl to v souvislosti se skandálem, kdy zaměstnanci karlovarské záchranky v úterý po šesti dnech objevili ve sklepě budov svého sídla uloženou mrtvolu muže, kterou zapomněli od čtvrtka minulý týden předat pohřební službě. [celá zpráva]

Podle Nečesaného by k tak fatálnímu selhání nikdy nedošlo, kdyby minulé vedení záchranky uzavřelo jako v jiných regionech v republice dohodu o předávání pacientů, kteří skonají při převozu sanitkou, s nemocnicemi.

Bývalý ředitel záchranky Ivo Tukinski, který musel odejít na konci minulého roku kvůli ztrátám v hospodaření v objemu deseti miliónů korun, jakákoliv pochybení odmítá a naopak viní Nečesaného z neúcty k mrtvým.

„V Karlových Varech se mrtvá těla schovávala do sklepa, v Sokolově pro změnu do garáže a v Chebu také snad do sklepa,“ podivoval se Nečesaný, podle kterého za jeho působení ve vedení záchranky se jednalo o první případ úmrtí pacienta při převozu.

„V Karlovarském kraji ročně zemře při převozu sanitkou sedm osm pacientů,“ dodal. A právě v takových případech dosud končila podle něj těla pacientů ve zmiňovaných sklepích a garáži.

"Systémová chyba"

Podle Nečesaného se jedná hlavně o systémovou chybu způsobenou minulým vedením záchranky. Sobě vyčítá, že dosud chybějící metodický pokyn, jak nakládat s pacienty, kteří zemřou při převozu, sám nevydal, ale chystá se to rychle dohnat.

„V jiných regionech si od záchranky berou těla nemocnice na základě uzavřených dohod, takovou dohodu tady minulé vedení uzavřeno ale nemělo. Také chybí metodický pokyn, kdo je za co odpovědný,“ pokračoval Nečesaný s tím, že dispečerka a záchranářka se nyní dohadují, kdo měl přivolat pohřební službu pro tělo mrtvého pacienta.

„Kvůli chybějícím pravidlům nemám dost dobře za co zaměstnankyně potrestat,“ dodal Nečesaný s tím, že to přesto udělá, ale jen spíše symbolicky.

Bývalý šéf tvrzení odmítá

Tukinski tvrdí, že se mrtvá těla neschovávala do sklepů ani garáží. „V Karlových Varech se jedná o umrlčí komoru, která byla kvůli tomu zhruba před rokem, kdy nám karlovarská nemocnice přestala brát mrtvé pacienty, vybudována. Byla monitorována nepřetržitě kamerou, kterou měli před očima tři zaměstnanci záchranky. Navíc se každý den vytírala, takže se nemohlo nic takového stát. V Sokolově jsme měli pro pacienty, kteří zemřou při převozu, speciální vozítko s víkem, a v Chebu se zemřelí pacienti při převozu nadále předávali nemocnici,“ uvedl Tukinski, podle kterého metodický pokyn, jak nakládat se zemřelými pacienty při převozu zavedl.

„Ale nové vedení jej zrušilo a nepřevzalo. Je to diletantství a neúcta k mrtvým,“ uvedl Tukinski.

Kamera nefungovala

Podle Nečesaného průmyslová kamera umístěná ve sklepě přebudovaném na umrlčí komoru zrovna v posledních dnech nefungovala. „Navíc manželka pozůstalého si sice převzala v sobotu cenné věci z pozůstalosti, ale o pohřeb nebo o další naložení s tělem se nezajímala. Vrchní sestra měla v pondělí školení, takže tělo podle nevyřízených dokladů objevila až v úterý ráno,“ vysvětloval Nečesaný, který ve funkci chce skončit a požádal vedení kraje, aby vypsalo na post ředitele záchranky výběrové řízení.

„Jsem tady jen jako krizový manažer,“ vysvětloval s tím, že pod jeho vedením mohla záchranka vzhledem ke kauzám z poslední doby ztratit kredit v očích veřejnosti. V té souvislosti připomněl případ svého náměstka Dušana Keila, u kterého Právo objevilo, že má falšované maturitní vysvědčení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám