Hlavní obsah

Muže, kteří chtěli prodat Korunní, soud do vazby neposlal

Právo, Rudolf Voleman

Dva muži, kteří chtěli prodat slovenským podnikatelům pozemky s vrty a přečerpávací stanicí minerálky Korunní u Stráže nad Ohří na Karlovarsku, ke kterým neměli žádná vlastnická práva, budou stíháni za trestný čin podvodu a pozměňování veřejné listiny na svobodě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Soudkyně Iveta Zítková ze soudu pro Plzeň - sever totiž k uvalení vazby neshledala důvody. Slovenští podnikatelé nad tím nechápavě kroutí hlavou, bojí se o své rodiny a poukazují, že policie při domovních prohlídkách zabavila u obviněných střelné zbraně.

„S rozhodnutím soudu ani zdaleka nesouhlasím,“ komentoval jeden ze slovenských podnikatelů, který se měl stát obětí podvodu obou obviněných mužů. „Vždyť u nich policie při domovních prohlídkách zabavila kopec střelných zbraní,“ podivovala se.

Nedostatek důvodů pro vazbu

Jenže podle soudkyně Zítkové k uvalení vazby nebylo dostatek důvodů. „Další vyšetřování obou obviněných je možno vést na svobodě,“ uvedla Zítková. „U obou jsem neshledala důvody k jejich vzetí do vazby,“ dodala. V případě staršího z mužů z Andělské Hory u Karlových Varů to Zítková zvažovala kvůli jeho možnému útěku. „Ale je vážně nemocen, téměř v kritickém stavu, takže jsem vazbu nahradila dohledem probačního úředníka,“ poznamenala.

Slovenský podnikatel ale závažné nemoci obviněného nevěří. „Už dva roky říká, že má poslední měsíc života,“ kroutil hlavou slovenský podnikatel. „Jeho skutečný zdravotní stav je neprůkazný,“ dodal kriticky.

U mladšího z obviněných, který je bývalý policista z Chomutova, zvažovala soudkyně Zítková možnost uvalení vazby kvůli možnosti, že by mohl ovlivňovat svědky. S těmi ale byli podle soudkyně oba obvinění poslední půl rok běžně ve styku.

Svědci jsou zároveň i poškození

„Navíc svědci jsou zároveň i poškození, takže by to bylo proti smyslu všeho, kdyby se nechali ze strany obviněných ovlivňovat,“ vysvětlila soudkyně s tím, že svědci a současně poškození sami na obviněné v září minulého roku podávali trestní oznámení. „Obviněný má přítelkyni, s kterou očekává narození potomka,“ dodala Zítková s tím, že se oba obvinění dosud pohybovali v místě bydliště a také nebyli zatím trestáni.

„Takže narození potomka mu má zabránit, aby třeba zabil člověka,“ odmítl argumenty soudkyně slovenský podnikatel. „Státní zástupce proti jejímu postupu již podal stížnost. Skutečně není čím rozhodnutí soudu o neuvalení vazby kladně hodnotit,“ dodal slovenský podnikatel. „Mám obavu o svoji rodinu,“ poznamenal. „Chování soudkyně není zodpovědné,“ konstatoval podnikatel ze Slovenska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám