Hlavní obsah

Žhář zapaloval ohně, když se pohádal s přítelkyní

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct požárů založil úmyslně mladý žhář na Zlínsku. Zapaloval kontejnery na tříděný odpad, dříví v kůlnách i travní porost. Vyléval si tak návaly vzteku, když se pohádal s přítelkyní, nebo oheň zakládal jen tak z nudy.

Foto: Policie ČR

Kůlna zapálená mladým žhářem.

Článek

„Kriminalisté ve Zlíně objasnili sérii podpálených kontejnerů na tříděný odpad, ke které docházelo v době od konce října 2011 do března 2012. Pachatel založil dvanáct požárů, podpaloval buď kontejnery na papír, nebo dříví, které měli lidé uložené v kůlnách. V některých případech oheň přešel z kontejneru na auta zaparkovaná poblíž,“ informovala mluvčí zlínského krajského policejního ředitelství Jana Macalíková. Jednou plameny zachvátily i kůlnu, kde kromě vozu poškodily také sekačky na trávu a další nářadí.

Nejvíce škody nadělal mladý žhář na Vršavě, kde letos v březnu zapálil trávu. „Oheň se rozšířil i na smíšený porost na ploše přibližně čtvrt hektaru. Celkem pachatel způsobil škodu za necelých sto tisíc korun. Dvaadvacetiletý muž také kradl. Rodičům své milé odcizil šperky za přibližně padesát tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

U výslechu se mladík ke žhářství přiznal. Řekl, že podpaloval, zejména když byl pohádaný se svou přítelkyní, nebo když se jednoduše nudil. „Přemýšlel jsem, co bych tak udělal a pak mě napadlo, že bych mohl jít zapálit kontejner,“ uvedl pachatel u výslechu.

Jedenkrát například podpálil uskladněné dříví u jedné restaurace, kde byl na večeři. „Když jsem jedl pizzu, všimnul jsem si, že na boku budovy je uloženo dříví. Jak jsem dojedl, tak jsem pizzerii obešel a dřevo zapálil plynovým zapalovačem. Pak ho uhasili hasiči,“ přiznal se muž.

Pachatel už byl v minulosti souzen za krádeže, momentálně je v podmínce. K té mu hrozí za poškozování cizí věci a další krádež až dvouletý trest odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám